Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η Γαλλία θέλει να συνεργαστεί με τη Χιλή στην εξόρυξη λιθίου

Πηγή: AP

Η Γαλλία θέλει να συνεργαστεί με τη Χιλή στην εξόρυξη και στην εκμετάλλευση λιθίου, ορυκτού απαραίτητου για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για το Διεθνές Εμπόριο Ολιβιέ Μπεστ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα της νότιας Αμερικής.

Η Γαλλία σκοπεύει να «συμβάλλει» στο εγχείρημα της Χιλής «για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση λιθίου προφανώς σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και ιδίως τις γαλλικές ανάγκες», δήλωσε, θυμίζοντας πως η συγκεκριμένη λατινοαμερικάνικη χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως του συγκεκριμένου ορυκτού, απαραίτητου για τις μπαταρίες που εγκαθίστανται σε αυτοκίνητα χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης, που δεν εκπέμπουν δηλαδή CO2.

«Δεν ωφελεί να κατασκευάζονται ‘gigafactories’ μπαταριών αν δεν έχουμε τις απαιτούμενες πρώτες ύλες για να κατασκευάζονται μπαταρίες», τόνισε στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Το τρέχον διάστημα, οικοδομούνται εργοστάσια κατασκευής μπαταριών στη βόρεια Γαλλία.

Θυμίζοντας τον ισχυρό ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο πεδίο, ο κ. Μπεστ σημείωσε ότι η Γαλλία διαθέτει τεχνολογική προσφορά «εντελώς διαφορετική από αυτές άλλων χωρών και εταιρειών».

«Έχουμε τη δυνατότητα να εξορύσσουμε λίθιο μειώνοντας πολύ την κατανάλωση νερού», εξήγησε, με «προσέγγιση που σέβεται το περιβάλλον».

Στα τέλη του Απριλίου, ο Χιλιανός πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε νέα εθνική στρατηγική για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που προβλέπει ιδίως συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα. Σήμερα, μέσω συστήματος αναθέσεων, δυο ιδιωτικές εταιρίες εξορύσσουν τη λευκή σκόνη από τις αλυκές της ερήμου Ατακάμα, 1.700 βόρεια από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ολιβιέ Μπεστ συναντήθηκε με τους υπουργός Ορυχείων και Μεταλλείων, Ενέργειας, Μεταφορών και Οικονομίας. Συζήτησε επίσης μαζί τους για τη συνεργασία των δύο χωρών στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Αυτή η μελλοντική μορφή ενέργειας θα παράγεται με ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές, και όχι με καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το «γκρίζο» υδρογόνο. Μένει ωστόσο να βρεθεί το οικονομικό μοντέλο.

Η Χιλή είναι ο τρίτος κυριότερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας στη Λατινική Αμερική.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Μπεστ επισκέφθηκε τη Βραζιλία όπου είχε επίσης συναντήσεις με υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Ορυχείων και των Μεταλλείων και της Ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ