Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το πρώτο crash test του Φιντάν, το δύσκολο παζάρι για τα F-16 και οι φόβοι για τη στάση Μπάιντεν

Πηγή: AP Photo

Η υπόθεση με τα F-16 συζητείται έντονα στη γείτονα χώρα, Τουρκία, η οποία θεωρεί πως το παζάρι θα είναι δύσκολο εξαιτίας του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο δεν κάμπτεται με τίποτα και που δεν μπορεί να προσπελάσει ούτε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το ethnos.gr και η Μαρία Ζαχαράκη.

Οι αναλυτές μάλιστα πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν μπορεί να ξεγελάσει πάλι τον Ερντογάν, δηλαδή να του υποσχεθεί ότι θα του πουλήσει τουλάχιστον τα κιτ εκσυγχρονισμού για τα 80 παλαιά F-16 της Τουρκίας και μετά θα «στρίψει δια του αρραβώνος» και να του πει ότι «δεν τα επιτρέπει το Κογκρέσο», ενώ θα έχει πει ήδη ‘ναι’ ο Τούρκος πρόεδρος στη Σουηδία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα δέχεται πολλές πιέσεις αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε δίλημμα πώς να πετύχει κάτι χειροπιαστό, χωρίς όμως να έρθει σε ρήξη με την Αμερική.

Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ επομένως του Χακάν Φιντάν μετά τον διορισμό του είναι αυτό το θέμα.

Τα ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ», ο Φιντάν έχει δώσει εντολή σε μια ειδική ομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών, να δουλέψει πάνω σε πέντε σημαντικούς φακέλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελλάδα.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει περισσότερα, δηλαδή πώς θα χειριστεί ο Χακάν Φιντάν και πώς θα ανοίξει το φάκελο Ελλάδα.

Γυναίκα στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας

Στο μεταξύ, την ώρα που η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, παρέλαβε την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η πρώτη γυναίκα τραπεζίτης στην ιστορία της χώρας.

Η αμερικανο-αναθρεμμένη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν έχει τραβήξει «όλα τα φώτα» για το τι θα κάνει στα τέλη Ιουνίου, που πρέπει να αποφασίσει αύξηση επιτοκίων και πόση θα είναι αυτή η αύξηση. Θα είναι δραματική, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Σιμσέκ; ή θα γίνει σταδιακή αύξηση;

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ