Νέα
  • ΓΔ: 1271.2 +0.51%
  • Τζίρος: 101,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τσαντ: Ζητά βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για το κύμα προσφύγων από το Σουδάν

Πηγή: AP Photo

Η κυβέρνηση του Τσαντ, όπου έχουν φθάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στο Σουδάν, ζήτησε χθες Σάββατο «βοήθεια» από τη διεθνή κοινότητα, την οποία επέκρινε διότι την έχει αφήσει «σχεδόν μόνη» εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης «χωρίς προηγούμενο».

«Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας (...) δεν έχει φθάσει στο ύψος αυτής για άλλες περιοχές. Αφησε το Τσαντ να υποδεχθεί τους πρόσφυγες σχεδόν μόνο του, εξαντλώντας τους ίδιους πόρους του», είπε ο πρωθυπουργός του Τσαντ Σαλέ Κεμπζαμπό, απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους διεθνών οργανώσεων.

Ήδη στις αρχές Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως πάνω από 100.000 πολίτες του Σουδάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά από το Νταρφούρ, πέρασαν τα σύνορα στο ανατολικό Τσαντ μέσα σε ενάμισι μήνα εχθροπραξιών.

Και προστέθηκαν στους 680.000 και πλέον που ήταν ήδη παρόντες στη χώρα αυτή που εν μέρει καλύπτεται από έρημο στην κεντρική Αφρική, το 60% εκ των οποίων (ή περίπου 409.000) είναι Σουδανοί.

Η Ύπατη Αρμοστεία στηλίτευσε ακόμη πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες για να τους προσφερθεί βοήθεια δεν είχαν καλυφθεί από τη διεθνή κοινότητα παρά κατά το 16%.

«Το Τσαντ ζητεί υποστήριξη και μαζική τεχνική και οικονομική βοήθεια χωρών και οργανισμών» και να διεξαχθεί «διεθνής σύνοδος (...) για τη συγκέντρωση κεφαλαίων» ώστε να αντιμετωπιστεί η «άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση», τόνισε ο κ. Κεμπζαμπό.

Τσαντ και Σουδάν μοιράζονται πορώδη σύνορα συνολικού μήκους 1.500 χιλιομέτρων, μέρος των οποίων βρίσκεται στην έρημο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ