Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πολωνία: Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών - Πιθανόν μαζί με τις εκλογές

Πηγή: AP

Οι Πολωνοί θα ψηφίσουν για το αν υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος ανακοινώνοντας το πρώτο ερώτημα αριθμού δημοψηφισμάτων που είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές.

Οι κυβερνώντες εθνικιστές του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) είχαν πει πως θα θέσουν σε δημοψήφισμα τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, κάτι που, σύμφωνα με μερικούς αναλυτές, έχει στόχο να κινητοποιήσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων τους πριν από τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς οι πιο σημαντικές μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

«Για εμάς, η φωνή των απλών Πολωνών έχει πάντα αποφασιστική σημασία», δήλωσε ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter. «Η φωνή ξένων πολιτικών, περιλαμβανομένων των Γερμανών, δεν έχει σημασία».

Ο ίδιος δήλωσε πως η ερώτηση του πρώτου δημοψηφίσματος θα είναι: «Υποστηρίζετε την πώληση κρατικής ιδιοκτησίας εταιρειών;».

Το PiS υποστηρίζει πως το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα, η φιλελεύθερη Πλατφόρμα Πολιτών (PO), του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, υπηρετεί ξένα συμφέροντα, ιδιαίτερα αυτά της Γερμανίας.

«Οι Γερμανοί θέλουν να ενσωματώσουν τον Τουσκ στην Πολωνία για να ξεπουλήσει κοινή ιδιοκτησία, το παρελθόν του το δείχνει ξεκάθαρα», υποστήριξε ο Κατσίνσκι.

Η PO απορρίπτει τέτοιες επικρίσεις και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραχωρεί σε υποστηρικτές της καλοπληρωμένους ρόλους σε κρατικές εταιρείες ως ανταμοιβή για την υποστήριξή τους.

«Αν το PiS θέλει να ρωτήσει για τις κρατικής ιδιοκτησίας εταιρείες σε δημοψήφισμα, τότε ο Κατσίνσκι θα πρέπει να ρωτήσει τους Πολωνούς αν υποστηρίζουν το νεποτισμό, την ευνοιοκρατία και την κλοπή που συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο βουλευτής της Πλατφόρμας Πολιτών Μάρτσιν Κιρβίνσκι στον κρατικό ραδιοσταθμό Polskie Radio 1.

Ένας άλλος κρατικός ραδιοσταθμός, ο Polskie Radio 24, μετέδωσε πως πρόκειται να διεξαχθούν συνολικά τέσσερα δημοψηφίσματα.

Η κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου θα ασχοληθεί με τη νομοθεσία για τη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων κατά τη συνεδρίασή της στις 16-17 Αυγούστου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ