Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάλυση - Σωτήρης Δανέζης: Ο Μπάιντεν βάζει κόκκινες γραμμές στη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν / Πηγή: AP
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν / Πηγή: AP

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της CIA που κατηγορεί τον Σαουδάραβα πρίγκηπα για άμεση εμπλοκή στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, αναλυτές και αρθρογράφοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα της Ουάσιγκτον καθώς φαίνεται να στοχοποιεί τον διάδοχο του θρόνου.

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στη Σαουδική Αραβία, αλλά περισσότερο μια αλλαγή συμπεριφοράς. Ο Μπάιντεν χαράσσει μία κόκκινη γραμμή και ξεκαθαρίζει πως έχουν περάσει οι εποχές που ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ εν προκειμένω, χόρευε στο Ριάντ τον χορό των σπαθιών, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμφανίζονται ως προτεραιότητα στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ένα εύλογο ερώτημα είναι πώς θα συνεχίσει η Αμερική να συνεργάζεται με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Φαντάζεται κανείς μια επίσκεψη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ουάσιγκτον; Πώς θα σταθεί ο Μπάιντεν δίπλα στον άνθρωπο που κατηγορεί πως διέταξε τη δολοφονία Κασόγκι; Κι εδώ η απάντηση δεν ούτε απλή, ούτε εύκολη.

Νέα τακτική από τις ΗΠΑ 

Ενδεχομένως τα όσα παρακολουθούμε να είναι μέρος μιας τακτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όχι μόνο απέναντι στη Σαουδική Αραβία, αλλά και απέναντι στο Ισραήλ. Η Αμερική βάζει στη γωνία τις ηγεσίες των δυο χωρών που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην προσπάθεια Μπάιντεν να προσεγγίσει το Ιράν και στην αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πάντως, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστοί αρθρογράφοι, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και κατηγορούν τον Λευκό Οίκο για υποκρισία. «Αντί να επιβάλει κυρώσεις προσωπικά στον διάδοχο του θρόνου, ο Μπάιντεν άφησε τον δολοφόνο να φύγει ανενόχλητος», λένε οι επικριτές του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δεν είχε αφήσει τον Τραμπ σε χλωρό κλαρί για τη σχέση του με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, φαίνεται πως ζύγισε τα πράγματα και στο τέλος είδε και ο ίδιος πως το τίμημα μιας πιο αυστηρής τιμωρίας του Σαουδάραβα πρίγκιπα θα ήταν υψηλό. Κι όχι μόνο για το Σαουδαραβικό πετρέλαιο ή τη διαπραγμάτευση με το Ιράν, αλλά γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος η σκληρή αμερικανική πολιτική να σπρώξει τη Σαουδική Αραβία στην αγκαλιά της Κίνας. Αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελε να δει η Ουάσιγκτον.
 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ