Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπάφετ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD

O Γουόρεν Μπάφετ / Πηγή: Associated Press
O Γουόρεν Μπάφετ / Πηγή: Associated Press

O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ και ο όμιλός του Berkshire Hathaway έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερο ποσοστό στην κινεζική βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, απ' ότι στη General Motors.

Η Berkshire Hathaway κατέχει ένα ποσοστό που φτάνει το 8,2% και είναι το όγδοο κατά σειρά μεγαλύτερο σε αξία μερίδιο της εταιρίας από τις 31 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει η επιστολή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. 

Στον αντίποδα, ο όμιλος του Μπάφετ έχει στην κατοχή του μόλις το 3,7% της GM, το οποίο είναι το 15ο μεγαλύτερο μερίδιο της εν λόγω εταιρίας.

Στο μεταξύ, οι μετοχές τις κινεζικής BYD έχουν καταγράψει άνοδο άνω του 300% τον τελευταίο χρόνο, ενώ της General Motors έχει παρουσιάσει το ίδιο χρονικό διάστημα άνοδο του 65%. Το 2008 ήταν η πρώτη φορά που η Berskhire Hathaway επένδυσε στην ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία και συκγκεκριμένα στη BYD, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του πλανήτη, πουλώντας το 2020 περισσότερα απο 130.000 επιβατηγά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι επενδυτές ομολόγων αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, προτιμά να επενδύει σε μετοχές παρά σε ομόλογα. Μάλιστα, με την ετήσια επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας του Berkshire Hathaway, απήυθυνε προειδοποίηση ότι οι επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως «αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον».

«Τα ομόλογα δεν είναι το μέρος που πρέπει να είσαι αυτές τις ημέρες», έγραψε ο Μπάφετ, σύμφωνα με δημοσίευμα του yahoo.finance.

Η προειδοποίηση του μεγαλοεπενδυτή σημειώνεται σε μία περίοδο σημαντικής αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος.

Ο Μπάφετ εστίασε την προειδοποίησή του και στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν επί 40 χρόνια και ότι σήμερα σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και την Ιαπωνία, είναι αρνητικές.

«Μπορείτε να πιστέψετε ότι το εισόδημα που κέρδιζε κάποιος πρόσφατα από ένα 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου – η απόδοση του οποίου ήταν 0,93% στο τέλος του έτους – έχει μειωθεί 94% καθώς τον Σεπτέμβριο του 1981 η απόδοση του ομολόγου ήταν 15,8%;», έγραψε στην επιστολή του, προσθέτοντας: «Σε ορισμένες μεγάλες και σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία – οι επενδυτές έχουν αρνητική απόδοση από κρατικά ομόλογα ύψους τρισ. δολαρίων. Οι επενδυτές σε τίτλους σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως – είτε συνταξιοδοτικά ταμεία είτε ασφαλιστικές εταιρείες ή συνταξιούχοι – αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον».  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ