Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρό μήνυμα της Ταϊβάν στον Μασκ: Το νησί δεν είναι ούτε προς πώληση ούτε μέρος της Κίνας

Πηγή: AP

Η Ταϊβάν «δεν είναι προς πώληση» και ούτε αποτελεί μέρος της Κίνας, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, ασκώντας κριτική στον Ελον Μασκ, ο οποίος αποκάλεσε το νησί «αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας».

«Ακούστε, η Ταϊβάν δεν είναι μέρος της ΛΔΚ και σίγουρα δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, την Τετάρτη με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Μασκ, ο οποίος τόνισε ότι «Η πολιτική της Κίνας "ήταν να επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα. Από τη δική τους άποψη, ίσως είναι κάτι σαν τη Χαβάη ή κάτι τέτοιο, σαν ένα αναπόσπαστο μέρος της Κίνας που αυθαίρετα δεν είναι μέρος της Κίνας».

Ο Γου, στο tweet του, ανέφερε επίσης ότι ελπίζει ο Μασκ να ζητήσει από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να επιτρέψει στους ανθρώπους του να έχουν πρόσβαση στο X, το οποίο επί του παρόντος είναι απαγορευμένο στην Κίνα.

«Ελπίζω ότι ο Ελον Μασκ να ζητήσει από το ΚΚΚ να ανοίξει το X στον λαό του. Ίσως πιστεύει ότι η απαγόρευσή του είναι μια καλή πολιτική, όπως το να απενεργοποιήσει το Starlink για να ματαιώσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας», ανέφερε ο Γου.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Μασκ φέρεται να είχε περιορίσει μια ουκρανική στρατιωτική επίθεση κατά της Ρωσίας περιορίζοντας την πρόσβαση στο δορυφορικό δίκτυο Starlink της SpaceX. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την Ουκρανία και τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ προκαλεί  την οργή της Ταϊβάν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε ισχυριστεί ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν το Πεκίνο είχε κάποιο έλεγχο στην Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από την Κίνα από τότε που το νησί αποσπάστηκε από την ηπειρωτική χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο το 1949. Το Πεκίνο εξακολουθεί να θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία, αν χρειαστεί.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ