Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Brexit: Θέλουν νέο δημοψήφισμα οι Βρετανοί;

Brexit /  AP Images
Πηγή: AP Images

Η Μεγάλη Βρετανία δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε έναν ή ενάμιση χρόνο οι πολίτες θα σπεύσουν και πάλι στις κάλπες, για πρώτη φορά μετά το 2019. Τότε αδιαφιλονίκητος νικητής είχε βγει ο Μπόρις Τζόνσον, με το περίφημο σύνθημα «Get Brexit Done».

Από τότε η χώρα έχει αλλάξει αρκετά. H συμφωνία του Brexit εφαρμόστηκε επίσημα στις αρχές του 2021 και κάποιες από τις επιπτώσεις της φάνηκαν αρκετά άμεσα: έλλειψη εργατικού δυναμικού και τελωνειακές αλλαγές που οδήγησαν, κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Θέλουν νέο δημοψήφισμα οι Βρετανοί;

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αυτή την αλλαγή. Οι δημοσκοπήσεις στη χώρα για το συγκεκριμένο ζήτημα «τρέχουν» όλο τον χρόνο. Η εταιρεία STATISTA, για παράδειγμα, πραγματοποιεί συνεχόμενη δημοσκόπηση από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, με το ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η Βρετανία ήταν σωστό ή λάθος να ψηφίσει την έξοδό της από την ΕΕ;». Η πορεία των αποτελεσμάτων είναι χαρακτηριστική. Από το 2022 και μετά το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λάθος που έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και μεγαλώνει, φτάνοντας το 56% τον Αύγουστο του ’23.

Παράλληλα, δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 46% των Βρετανών πιστεύει πως μέσα στην επόμενη 10ετία πρέπει να γίνει ξανά δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ το 39% επιθυμεί να γίνει αυτό στην επόμενη πενταετία.

Πρωθυπουργός εν αναμονή

Σε αυτό το κλίμα, οι δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έρχονται να «ταράξουν» τη βρετανική πολιτική σκηνή. Σε συνέντευξη προς τους Financial Times κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μόντρεαλ, έκανε λόγω για επαναπροσδιορισμό της συμφωνίας του Brexit. «Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία για το Brexit που διασφάλισε ο Τζόνσον δεν είναι καλή και είναι παρά είναι εύθραυστη» δήλωσε, ενώ παράλληλα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνει λόγο για επανένταξη, αλλά ο στόχος του είναι «η συμφωνία να δουλέψει».

Όμως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έκλεισε το μάτι» στις Βρυξέλλες για στενότερες σχέσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς. Μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων, αλλά και συνεργασία στην ενέργεια, την ασφάλεια και την καινοτομία.

Τα βρετανικά ΜΜΕ σήμερα επεξεργάζονται τα δεδομένα. Τα περισσότερα έχουν ως τίτλο «οι Εργατικοί θέλουν να προσπαθήσουν να γράψουν ξανά τη συμφωνία για το Brexit», ενώ τονίζουν τη διαφορά των 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών και αναδεικνύουν τον Στάρμερ ως «πρωθυπουργό εν αναμονή».

Η αντίδραση από το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών ήταν άμεση. Στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), η επίσημη σελίδα του κόμματος, μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι «ο Κιρ Στάρμερ και το κόμμα των Εργατικών θέλουν να πάνε τη Βρετανία πίσω στο μηδέν σε σχέση με το Brexit».

Αύριο Τρίτη, ο Σερ Κιρ Στάρμερ αναμένεται να βρέθει στο Παρίσι, όπου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το Brexit, αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό.

Πηγή: DW

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ