Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Πρόταση Σούνακ να απαγορευτεί το τσιγάρο στις νεότερες γενιές

Πηγή: AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πρότεινε σήμερα να απαγορευθεί η αγορά τσιγάρων στις νεότερες γενιές, μια κίνηση που θα μπορούσε να εισαγάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα από τα αυστηρότερα αντικαπνιστικά πλαίσια.

Οι προτάσεις -εάν νομοθετηθούν- θα καταστήσουν τη Βρετανία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την πώληση τσιγάρων στις νεότερες ηλικίες. Αντίστοιχη κίνηση εξετάζει και η Δανία.

«Ποτέ δεν θα πωληθεί νομίμως τσιγάρο σε έναν νέο που είναι σήμερα 14 ετών», δήλωσε ο Σούνακ στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.

Με βάση το αντικαπνιστικό του σχέδιο, ο Σούνακ δήλωσε ότι η νόμιμη ηλικία για κάπνισμα θα αυξάνεται κατά ένα έτος κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει ότι η νεότερη γενιά μπορεί να μεγαλώσει «χωρίς τσιγάρο» βελτιώνοντας την υγεία της χώρας.

Ο Σούνακ σχεδιάζει επίσης να επισπεύσει την εφαρμογή μέτρων για να περιοριστεί η διάθεση των ατμιστών σε παιδιά.

Τα προτεινόμενα μέτρα μοιάζουν με αυτά που εισήχθηκαν στη Νέα Ζηλανδία πέρυσι, που έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη νόμιμη πώληση τσιγάρων σε νέους που γεννήθηκαν το 2009 και ύστερα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2027.

Ο Σούνακ δήλωσε ότι το κάπνισμα κοστίζει στις βρετανικές υπηρεσίες υγείας 17 δισεκ. λίρες τον χρόνο και οι θάνατοι λόγω καρκίνου μπορεί να μειωθούν κατά ένα τέταρτο εάν σταματήσουν να καπνίζουν ο πολίτες.

Η πολιτική θα είναι επιζήμια για τις μελλοντικές πωλήσεις εταιριών που θεωρούν τη Βρετανία βασική τους αγορά, όπως η Japan Tobacco και η Imperial Brands.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ