Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάλυση - Σωτήρης Δανέζης: Το Κογκρέσο πιέζει τον Μπάιντεν για σκληρή στάση στην Τουρκία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: APImages
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Πηγή: APImages

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για μια δέσμη μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έρχονται λίγες ώρες μετά την επιστολή των 170 μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου με την οποία καταγγέλλουν την Τουρκία για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Αμερική κατά της Άγκυρας και του Ερντογάν δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη και κυρίως δεν μεταβάλλεται με λόγια και υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις. Στην Ουάσιγκτον η τουρκική ηγεσία αντιμετωπίζεται, στην καλύτερη περίπτωση, με σκεπτικισμό και πολλές επιφυλάξεις ενώ οι πιέσεις που δέχεται ο Λευκός Οίκος από το Κογκρέσο για πιο σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα εντείνονται.

Σήμερα επικριτές του Τούρκου προέδρου καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην ξεγελαστεί από τις εξαγγελίες Ερντογάν, καθώς έρχονται την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία σε 21 Κούρδους βουλευτές. Χαρακτηριστική είναι και η καταδίκη, με διαδικασίες fast track, από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας του Omer Faruk Gergerlioglu, κορυφαίου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτή της αντιπολίτευσης, γιατί μοιράστηκε ένα ειδησεογραφικό άρθρο στο Twitter πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν πως η πίεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στον Ερντογάν αρχίζει να αποδίδει. Κάποιοι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις Ερντογάν δεν περιλαμβάνουν χειροπιαστά μέτρα για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Κάποια πράγματα είναι οριακά θετικά», υποστηρίζει ο Howard Eissenstat, ειδικός στις τουρκικές υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence της Νέας Υόρκης.

Ορισμένοι αρθρογράφοι επισημαίνουν πως αν ο Ερντογάν έχει ειλικρινείς προθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία πρέπει να πει τι θα κάνει με τους 90.000 πολιτικούς κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές, με τον πρώην πρόεδρο του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Selahattin Demirtaş και τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Osman Kavala. Μία απόδειξη της ειλικρίνειας του Τούρκου προέδρου ίσως θα ήταν η απελευθέρωση των δύο ανδρών, οι οποίοι κρατούνται με την περίφημη αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ