Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Ανανεώνει την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια

Πηγή: AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από την ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών από την οποία δεν προέκυψε πλειοψηφία που θα όριζε την τύχη του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.

«Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιχείρημα ότι, σύμφωνα με έκθεση ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, το επίπεδο του κινδύνου από την χρήση της γλυφοσάτης δεν δικαιολογεί την απαγόρευσή της.

Η ευρωπαϊκή άδεια για την χρήση του ζιζανιοκτόνου που ανανεώθηκε το 2017 για πέντε χρόνια και στην συνέχεια για μία επιπλέον χρονιά λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Η ανανέωση της άδειας προβλέπει ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες και απαγορεύει την χρήση της γλυφοσάτης για αποξήρανση (άπλωμα για ξήρανση πριν από την συγκομιδή).

Η γλυφοσάτη, δραστική ουσία πολλών ζιζανιοκτόνων - ανάμεσά τους το Roundup της Monsanto (Bayer), χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως και το 2015 χαρακτηρίσθηκε «πιθανώς καρκινογόνο» από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Γαλλία και Γερμανία απείχαν

Αντίθετα, τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε «κρίσιμους τομείς ανησυχίας» για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον που να δικαιολογεί την απαγόρευση της χρήσης του ζιζανιοκτόνου, παραδεχόμενη ωστόσο ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων.

Ο γερμανικός όμιλος Bayer, που εξαγόρασε την Monsanto το 2018, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Κομισιόν. «Αυτή η νέα έγκριση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους καλλιεργητές ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μία σημαντική τεχνολογία για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση των ζιζανίων», δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Οπως και κατά την πρώτη ψηφοφορία στις 13 Οκτωβρίου, στην σημερινή ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιτεύχθηκε η ειδική πλειοψηφία (15 από τα 27 κράτη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού) για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν.

Επτά χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η πρώτη αγροτική οικονομία της Ενωσης, η Γερμανία και η Ιταλία, απείχαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ 17 ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν και 3 κατά (ανάμεσά τους το Λουξεμβούργο).

Χθες, ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό επανέλαβε ότι η πλήρης απαγόρευση της γλυφοσάτης «δεν είναι δυνατή» αυτήν την στιγμή ελλείψει εναλλακτικής λύσης για τους καλλιεργητές.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν χρήσεις για τις οποίες είμαστε σήμερα σε αδιέξοδο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την βούληση για τον περιορισμό της γλυφοσάτης και ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο οποίο βρισκόμαστε», δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας.

Για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Foodwatch και Générations futures, «η θέση αυτή αποτελεί αναμενόμενη αθέτηση της υπόσχεσης που είχε δοθεί από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) το 2017.

Θεωρούν ότι η ανανέωση της άδειας «παραβιάζει και πάλι την αρχή της προφύλαξης, την ώρα που οι αποδείξεις για την επικινδυνότητα της γλυφοσάτης για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον συνεχίζουν να συσσωρεύονται».

Ακόμη και αν η δραστική ουσία εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε κράτος μέλος παραμένει υπεύθυνο για την αδειοδότηση των προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη και, κατά συνέπεια, μπορεί να υιοθετήσει περιορισμούς ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις περιβαλλοντικές συνέπειες στο πλαίσιο κριτηρίων που έχουν ορισθεί από τις Βρυξέλλες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ