Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ακόμη μεγαλύτερη η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο - Στο 5,2% σε ετήσια βάση

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ακόμη ταχύτερο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, καθώς αναθεωρήθηκαν ανοδικά οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι κρατικές δαπάνες.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2%, τον ταχύτερο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με κάπως λιγότερο ισχυρό ρυθμό 3,6%,  σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.  Η αναθεώρηση προς τα κάτω των δαπανών των νοικοκυριών οφείλεται στη βραδύτερη αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες. 

Αντί για μείωση που είχε καταγραφεί στην πρώτη εκτίμηση, οι επιχειρηματικές επενδύσεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω λόγω των μεγαλύτερων δαπανών για κατασκευές. Ο στεγαστικός τομέας ήταν επίσης ισχυρότερος από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί.

Ο άλλος βασικός δείκτης οικονομικής δραστηριότητας της κυβέρνησης - το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα - αυξήθηκε με πιο συγκρατημένο ρυθμό 1,5%.  Ο μέσος όρος των δύο μέτρων ανάπτυξης ήταν 3,3%, υπερδιπλάσιος του μέσου ρυθμού του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Υποχωρεί η δυναμική της κατανάλωσης

Ακόμα και με την αναθεώρηση προς τα κάτω, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν εύρωστες, υποστηριζόμενες από την ανθεκτική αγορά εργασίας και τον καταιγισμό ταξιδιών και εκδηλώσεων. Αυτή η δυναμική φαίνεται να υποχωρεί προς το τέλος του έτους, αν και απέχει πολύ από το να αντιστραφεί. 
Ενώ τα στοιχεία της Πέμπτης αναμένεται να δείξουν ότι οι διορθωμένες ως προς τον πληθωρισμό δαπάνες αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον περασμένο μήνα, η έναρξη της εορταστικής περιόδου αγορών ήταν ανάμεικτη. Οι αγοραστές στις ΗΠΑ δαπάνησαν 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια, επίπεδο - ρεκόρ, τη Cyber Monday και αυξημένο κατά 9,6% σε σχέση με πέρυσι, αν και οι πωλήσεις της Black Friday απογοήτευσαν.

Στο 2,8% ο πληθωρισμός

O προτιμώμενος από τη Fed δείκτης πληθωρισμού - ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών - αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, με έναν ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,8% το τρίτο τρίμηνο. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε 2,3%.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα εταιρικά κέρδη προ φόρων σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, τροφοδοτούμενα κυρίως από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αν και αυξήθηκαν επίσης τα κέρδη για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τα κέρδη μετά από φόρους ως ποσοστό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ένα μέτρο των συνολικών περιθωρίων κέρδους, αυξήθηκαν στο 14,9%.
Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ