Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody’s: Υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας

Πηγή: AP

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα Τρίτη τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε αρνητικές από σταθερές, επικαλούμενος τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων.

Η Moody's διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Α1 της Κίνας και δήλωσε ότι αναμένει πως η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας θα είναι 4,0% το 2024 και το 2025.

Η υποβάθμιση αντανακλά αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν οικονομική στήριξη σε υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις και κρατικές εταιρείες, δημιουργώντας εκτεταμένους κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας, αναφέρει ο Moody's σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η αλλαγή της προοπτικής αντανακλά επίσης τους αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με δομικά και επίμονα χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα ακινήτων», αναφέρει ο Moody's.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει δυσκολευτεί να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη μετά την εποχή της Covid-19, καθώς η εμβάθυνση της κρίσης στην αγορά ακινήτων, οι κίνδυνοι χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν κάμψει τη δυναμική της.

Μια σειρά από μετρα στήριξης που εφαρμόστηκαν, δεν είχαν σημαντικό όφελος, κάτι που αυξάνει την πίεση για περισσότερα μέτρα.

Η αντίδραση της Κίνας

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε απογοητευμένο από την υποβάθμιση της Moody's, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα διατηρήσει την ανάκαμψη και τη θετική της τάση. Ανέφερε επίσης ότι οι κίνδυνοι για τα ακίνητα και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ελεγχόμενοι.

Αν και η οικονομία της Κίνας δείχνει ότι θα πετύχει τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη περίπου 5% φέτος, η Moody's αναμένει ότι η ετήσια οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα επιβραδυνθεί κατά μέσο όρο στο 3,8% από το 2026 έως το 2030.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ