Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

COP28: Τα Εμιράτα υπέβαλαν ένα σχέδιο συμβιβασμού για τα ορυκτά καύσιμα - Οι αντιδράσεις

Πηγή: AP

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προεδρεύουν της COP28, παρουσίασαν σήμερα ένα νέο σχέδιο συμβιβασμού για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα που διεξάγονται στο Ντουμπάι, ενισχύοντας την έκκληση να εγκαταλειφθούν τα ορυκτά καύσιμα με στόχο να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα το 2050.

Το κείμενο, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμενόταν όλη τη νύκτα από τους άυπνους διαπραγματευτές, προτείνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα να αναφερθούν ρητά όλα τα ορυκτά καύσιμα, που είναι ευρέως υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, στην απόφαση που θα υιοθετηθεί από όλες τις χώρες.

Στόχος του κειμένου είναι να αντανακλά τη συναινετική άποψη των σχεδόν 200 χωρών που συγκεντρώθηκαν στη διάσκεψη στο Ντουμπάι, κατά την οποία πολλές κυβερνήσεις επιμένουν σε μια ισχυρή γλώσσα για να σηματοδοτηθεί το ενδεχόμενο τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων, ενώ τα μέλη της οργάνωσης των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, του ΟΠΕΚ, καθώς και σύμμαχοί τους, διαμαρτύρονται γι' αυτό.'

«Ιστορικό κείμενο» ή «μια λιτανεία από παραθυράκια»;

Ο υπουργός Κλίματος της Δανίας Νταν Γιόργκενσεν χαρακτήρισε σήμερα «ιστορικό» το σχέδιο συμφωνίας.

«Αν υιοθετηθεί, θα είναι μια ιστορική πρόοδος», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της διάσκεψης στο Ντουμπάι, όπου όλες οι χώρες θα έχουν την ευκαιρία να εκφρασθούν για το κείμενο αυτό ενόψει ενδεχόμενης έγκρισής του με συναίνεση. «Είναι ιστορική», επανέλαβε.

Ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Έιντε δήλωσε πως «είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος ενώνεται γύρω από ένα τόσο σαφές κείμενο για την ανάγκη να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Επιτέλους τον αντιμετωπίζουμε κατά πρόσωπο».

Ο διαπραγματευτής της Βραζιλίας για το κλίμα Αντρέ Κορέα Ντο Λάγκο δήλωσε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να το εγκρίνουμε».

Ωστόσο η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, γνωστή με το ακρωνύμιο AOSIS, επισήμανε πως βλέπει στο προτεινόμενο κείμενο «μια λιτανεία από παραθυράκια».

«Το κείμενο δεν μιλάει ειδικά για τη μείωση και τη σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων με τρόπο που να το καθιστά πράγματι 'το βήμα αλλαγής που χρειάζεται'», ανέφερε η συμμαχία των χωρών αυτών οι οποίες είναι δυσανάλογα ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Το κείμενο αντιπροσωπεύει «ένα βήμα προς τα εμπρός», όμως «δεν παρέχει την απαραίτητη ισορροπία ώστε να ενισχύσουμε την παγκόσμια δράση για να διορθώσουμε την πορεία όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», εκτιμά η συμμαχία στην ανακοίνωσή της.

Ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα Λιού Ζενμίν δήλωσε πως με το προτεινόμενο κείμενο εξακολουθούν να παραμένουν ορισμένα ζητήματα.

«Δεν είναι τέλειο. Μερικά ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν», δήλωσε ο Λιου στο Ρόιτερς προσθέτοντας πως η κινεζική ομάδα εξακολουθεί να εξετάζει το κείμενο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ