Νέα
  • ΓΔ: 1441.8 -0.48%
  • Τζίρος: 10,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Αναλυτές θεωρούν δεδομένη την τουρκική έγκριση στην ένταξη της Σουηδίας

Κρίσιμη για την Τουρκία χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τη σημερινή ημέρα. Σήμερα, αναμένουν να έρθει στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και κατά πάσα πιθανότητα να εγκριθεί. Βέβαια υπάρχει και το τελικό βήμα για να κλείσει το θέμα. Και αυτό είναι η υπογραφή που πρέπει να βάλει ο πρόεδρος Ερντογάν στο πρωτόκολλο ένταξης. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη αλλά στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις, όχι όμως αργότερα από τις 31 Ιανουαρίου.

Γιατί την ημέρα εκείνη ξεκινάει η γιγαντιαία νατοϊκή άσκηση «Steadfast Defender 24» που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, η μεγαλύτερη της συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η άσκηση στοχεύει να δείξει την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της συμμαχίας αλλά κυρίως στέλνει μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψει τις επεκτατικές της ενέργειες. Στην άσκηση παίρνουν μέρος τριάντα ένα μέλη του ΝΑΤΟ μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και η Σουηδία που δεν είναι ακόμη μέλος της συμμαχίας. Όμως το ότι το σχέδιο της άσκησης οριστικοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιανουαρίου, με συμμετοχή του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σημαίνει ότι το κατ’ αρχήν «ναι» στη Σουηδία δόθηκε και αυτό δεν μπορούσε να γίνει χωρίς την έγκριση του προέδρου Ερντογάν.

Αναλυτές θεωρούν δεδομένη την τουρκική έγκριση και υποστηρίζουν ότι ο τούρκος πρόεδρος πήρε μεγάλο πολιτικό ρίσκο, τονίζουν πάντως ότι εκκρεμεί ακόμα η έγκριση από την Ουγγαρία με την οποία η Άγκυρα έχει άριστες σχέσεις. Πάντως αν το θέμα της Σουηδίας κλείσει, τα μάτια όλων στην Τουρκία θα στραφούν στις ΗΠΑ αναμένοντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν να τηρήσει άμεσα την υπόσχεσή του για την προμήθεια στην Τουρκία των μαχητικών F16.

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ