Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Χάρη στους αγρότες ξεπεράστηκαν δύσκολες περίοδοι

O αγροδιατροφικός τομέας χρειάζεται «μία μακροπρόθεσμη προοπτική» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην αρχική της τοποθέτηση στον στρατηγικό διάλογο για τη γεωργία, τόνισε τη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος τομέας επισημαίνοντας ότι χάρη στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτόν ξεπεράστηκαν δύσκολες περίοδοι και καταστάσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που ήταν συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. «Ο αγροδιατροφικός τομέας έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια εξήγησε τέλος ότι ο στρατηγικός διάλογος για τη γεωργία στοχεύει στην εξεύρεση συναίνεσης σε σημαντικά ζητήματα, όπως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών και η αξιοποίηση της γνώσης και της τεχνολογίας.

Προσπάθεια εξευμενισμού των αγροτών

Η  φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να απαντήσει στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών για τις πράσινες πολιτικές και τις περικοπές των επιδοτήσεων σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά για την Ευρώπη.

«Εχουμε όλοι την ίδια αίσθηση του επείγοντος», δήλωσε η ίδια στην εναρκτήρια ομιλία της για τον στρατηγικός διάλογο με τον γεωργικό τομέα. «Τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις της εντάσσονται σε μία προσπάθεια της ΕΕ να κατευνάσει τους αγρότες, οι οποίοι είναι αναστατωμένοι από αυτό που θεωρούν ως ένα κουβάρι διαρκώς μεταβαλλόμενων κανονισμών που έχουν ωθήσει πολλούς από αυτούς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ωστόσο, ο στρατηγικός διάλογος της ΕΕ είναι μια αργόσυρτη διαδικασία και δεν είναι σαφές πόσα πολλά μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμα για να ανακόψει τη νέα έξαρση διαμαρτυριών των αγροτών.

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Σήμερα, Γάλλοι αγρότες σταμάτησαν φορτηγά που μετέφεραν προϊόντα από το εξωτερικό, όπως μετέδωσε η τηλεόραση BFM. «Ανοίξαμε τα φορτηγά, είδαμε τι υπήρχε μέσα και αδειάσαμε ό,τι ήταν ξένο», δήλωσε στο BFM TV μια αμπελουργός. «Αυτό που μας εξοργίζει είναι ότι δεν θα έπρεπε να εισάγουμε τα τρόφιμα που δεν θέλουμε να παράγουμε στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Σε τμήματα της Γαλλίας, τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έχουν αποκλείσει μεγάλους δρόμους αυτή την εβδομάδα. Οι αποκλεισμοί, που περιορίστηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχουν έκτοτε εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

«Έχουμε βαρεθεί, συνεχίζεται εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει ποτέ καμία λύση. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Ευρωπαϊκές νόρμες, γαλλικές νόρμες, φόροι», δήλωσε αγρότης που συμμετείχε σε διαμαρτυρία στον αυτοκινητόδρομο Α12.

Στην Πολωνία, οι αγρότες σχεδιάζουν να αποκλείσουν δρόμους σε έως και 250 σημεία για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της ΕΕ για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για τις ανεξέλεγκτες, όπως τις χαρακτήρισαν οι διοργανωτές, εισαγωγές τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.

Αντιδρούν στην περιβαλλοντική νομοθεσία

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για νέες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις πέρυσι και οι αντιδράσεις των αγροτών είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των αρχικών προτάσεων της Κομισιόν, μεταξύ άλλων αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης ή την ψηφοφορία και την απόρριψη ενός σχεδίου για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό μέχρι το 2030.

Τα ακροδεξιά κόμματα προσπάθησαν επίσης να αξιοποιήσουν την αντίδραση κατά των ευρωπαϊκών νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των επιδοτήσεων και αναμένεται να σημειώσουν κέρδη στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Πώς θα γίνει ο στρατηγικός διάλογος

Ο στρατηγικός διάλογος της ΕΕ θα περιλαμβάνει αγρότες, συνεταιρισμούς, αγροτικές επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την παραγωγή μιας σειράς συμπερασμάτων έως το καλοκαίρι. Περίπου 30 εκπρόσωποι του γεωργικού τομέα και του ακαδημαϊκού κόσμου συμμετείχαν στην έναρξη της Πέμπτης.

Η ΕΕ έχει δαπανήσει 2,5 δις. ευρώ σε μέτρα που σχετίζονται με την κρίση για τη στήριξη των γεωργών από το 2014 και έχει διαθέσει περισσότερα από 260 δις. ευρώ στο τεράστιο γεωργικό ταμείο της για την περίοδο 2023-2027, περίπου το ένα τρίτο του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ