Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ουκρανία: Παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες ο στρατιωτικός νόμος

Πηγή: AP Photo

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την παράταση για άλλες 90 ημέρες – μέχρι τα μέσα Μαΐου – της ισχύος του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Ο στρατιωτικός νόμος δίνει διευρυμένες εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες. Οι στρατεύσιμοι, ηλικίας 18-60 ετών, δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών έχει αναβληθεί.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι υπέγραψε διάταγμα για τη δημιουργία νέου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων που αφορά «μη επανδρωμένα συστήματα». Επισημαίνοντας ότι τα drones έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά σε χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις, ο Ζελένσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι η νεοσυσταθείσα δύναμη θα έχει ξεκάθαρα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον. «Χάρη στα drones, η Ουκρανία άλλαξε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα», συμπλήρωσε.

Η χρήση USV – μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας, φορτωμένων με εκρηκτικά – απώθησε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας μακριά από τα νότια παράλια της Ουκρανίας και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη χερσόνησο της Κριμαίας. Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ