Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πτώση των μετοχών real estate καθώς τα κυβερνητικά μέτρα απογοήτευσαν

Οι μετοχές των κινεζικών κατασκευαστικών εταιρειών υποχώρησαν σήμερα, μετά την άνοδο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι τα «ιστορικά» μέτρα της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση του τομέα των ακινήτων της, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση επί χρόνια, υπολείπονται των απαιτούμενων για μία βιώσιμη ανάκαμψη της ζήτησης και της εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης μετοχών ακινήτων Hang Seng Mainland Properties του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,4% το απόγευμα, μετά από πτώση άνω του 2% στην πρωινή συνεδρίαση. Εχει αυξηθεί περίπου 18% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα καθώς το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε σε συνεδρίαση στις 30 Απριλίου ότι θα συντονίσει την εκκαθάριση του αποθέματος κατοικιών.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή μέτρα για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης έως και 1 τρισ. γιουάν (138 δισ. δολάρια) και τη χαλάρωση των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια καθώς και αγορές διαμερισμάτων από τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια διευκόλυνση επαναχρηματοδότησης ύψους 300 δισ. γιουάν (41,49 δισ. δολάρια) για κρατικές επιχειρήσεις για την αγορά ολοκληρωμένων και μη πωλημένων κατοικιών σε «λογικές τιμές» για προσιτή στέγαση.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το πρόγραμμα επαναχρηματοδότησης θα οδηγήσει σε τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 500 δισ. γιουάν.

Επιφυλακτικοί πολλοί παρατηρητές

Η ανακοίνωση της Παρασκευής ήρθε μετά από κύματα μέτρων πολιτικής στήριξης τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία απέτυχαν να αναζωογονήσουν τον τομέα, ο οποίος στην κορύφωσή του αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ και παραμένει μια σημαντική τροχοπέδη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ενώ μια ανακοίνωση του υπουργείου στέγασης περιέγραψε τις τελευταίες πολιτικές ως ιστορική στιγμή για τον κλάδο, πολλοί παρατηρητές της Κίνας ήταν πιο επιφυλακτικοί στην αξιολόγησή τους.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να παρέμβει ως αγοραστής σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα, αλλά σημείωσαν ότι το μέγεθος της προσφερόμενης χρηματοδότησης ωχριά σε σύγκριση με το εκτιμώμενο απόθεμα κατοικιών αξίας τρισεκατομμυρίων γιουάν σε ολόκληρη τη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ