Νέα
  • ΓΔ: 1480.89 -0.10%
  • Τζίρος: 32,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Αυστηρότεροι κανόνες για την πρόσβαση των ρωσικών αλιευτικών

Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι ευθυγραμμίζεται με τις τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις στόχευαν βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, ιδίως την αποστολή του ρωσικού LNG μέσω ενός σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων. Η Νορβηγία πρόσθεσε επίσης ότι θα επιτρέψει επίσης τα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Αλλά η Νορβηγία προχωρά και σε πιο σαρωτικές αλλαγές καθώς εισάγει νέους περιορισμούς για τα ρωσικά αλιευτικά σκάφη στα τρία νορβηγικά λιμάνια που εξαιρούνται μερικώς από την απαγόρευση λιμένων. Επί του παρόντος, η Νορβηγία έχει κλείσει όλα τα λιμάνια της για τα ρωσικά σκάφη, με εξαίρεση τα λιμάνια Tromsø, Båtsfjord και Kirkenes, τα οποία είναι εν μέρει ανοικτά για τα ρωσικά αλιευτικά σκάφη. Αυτό σήμαινε μέχρι τώρα ότι τα ρωσικά αλιευτικά σκάφη μπορούσαν να προσεγγίσουν αυτά τα τρία λιμάνια και να τους επιτραπεί να ξεφορτώσουν ψάρια, να αλλάξουν πλήρωμα και να ανεφοδιαστούν. Επιπλέον, τα σκάφη δεν είχαν κανέναν περιορισμό ως προς το χρονικό διάστημα που θα μπορούσαν να παραμείνουν σε αγκυροβόλιο στα τρία αυτά λιμάνια.

Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει με τους νέους περιορισμούς που θεσπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η νορβηγική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο χρόνος που τα ρωσικά αλιευτικά σκάφη μπορούν να ελλιμενίζονται στα τρία αυτά λιμάνια θα περιορίζεται σε πέντε εργάσιμες ημέρες το πολύ ή σε επτά ημέρες όταν συμπεριλαμβάνονται τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες. Επιπλέον, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ημέρες από την προηγούμενη παραμονή σε λιμάνι της ηπειρωτικής Νορβηγίας. Τα ρωσικά αλιευτικά σκάφη θα έχουν πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένους τερματικούς σταθμούς ή προβλήτες στους τρεις λιμένες που έχουν εγκριθεί για την υποδοχή ρωσικών σκαφών.

Αστυνομία και τελωνεία ενισχύουν τις επιθεωρήσεις

"Με εξαίρεση τρία λιμάνια που είναι εν μέρει ανοικτά στα ρωσικά αλιευτικά σκάφη, η δραστηριότητα των επιθεωρήσεων είναι ήδη υψηλή. Ωστόσο, η αστυνομία και τα τελωνεία ενισχύουν τώρα τις επιθεωρήσεις τους και θέτουμε αυστηρότερους κανόνες για τα ρωσικά αλιευτικά κατά την παραμονή τους στο λιμάνι", δήλωσε η Emilie Enger Mehl, Υπουργός Δικαιοσύνης και Ετοιμότητας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έδωσε εντολή η τελωνειακή υπηρεσία να συνεργάζεται στενά με τη νορβηγική κρατική αστυνομία ανταλλάσσοντας πληροφορίες. Ο στρατός πρέπει επίσης να συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες και να ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλες υπηρεσίες.

Προς το παρόν, η αλιευτική συμφωνία Νορβηγίας - Ρωσίας παραμένει ένας από τους λίγους τομείς συνεργασίας που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ