Η Ρωσία εξετάζει την αλλαγή του βασικού μηχανισμού κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού της, ως απάντηση στη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο — μια ένδειξη ότι το Κρεμλίνο αναμένει πως οι τιμές του αργού θα παραμείνουν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να στραγγίζει τα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος, η κυβέρνηση ενδέχεται από το 2025 να μειώσει το όριο του λεγόμενου “κανόνα προϋπολογισμού” από τα 60 στα 50 δολάρια ανά βαρέλι, εφόσον παραμείνουν χαμηλές οι τιμές του αργού. Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και το βασικό πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια αλλαγή θα απαιτούσε περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ενώ ο πόλεμος συνεχίζει να απορροφά τεράστιους πόρους.
Ο «κανόνας προϋπολογισμού» λειτουργεί εδώ και καιρό ως μηχανισμός ασφάλειας για τη Ρωσία έναντι των διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου. Όταν η τιμή του ρωσικού αργού ξεπερνά το όριο (σήμερα 60 δολάρια), το επιπλέον έσοδο μεταφέρεται στο Ταμείο Εθνικής Ευημερίας. Το αποθεματικό αυτό χρησιμοποιείται για να καλύψει τα ελλείμματα σε περιόδους χαμηλών τιμών.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τετραετίας, εν μέσω φόβων ότι ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξει τη ζήτηση, και καθώς η συμμαχία OΠΕΚ+ (με επικεφαλής Σαουδική Αραβία και Ρωσία) εγκαταλείπει την παραδοσιακή στρατηγική στήριξης των τιμών.
Η Ρωσία εξαρτάται από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για περίπου το 30% των κρατικών εσόδων. Το γεγονός ότι εξετάζεται η μείωση του ορίου στον κανόνα προϋπολογισμού φανερώνει πως η κυβέρνηση είναι πλέον βέβαιη ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα συνεχιστεί, και ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε άμεση ανάκαμψη. Αυτό αναγκάζει το Κρεμλίνο να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης του προϋπολογισμού, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Το Ταμείο Ευημερίας έχει ήδη υποστεί σοβαρή απομείωση λόγω της χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο. Τα διαθέσιμα ρευστά κεφάλαια ανήλθαν τον Απρίλιο σε 3,3 τρισ. ρούβλια (41 δισ. δολάρια), από 8,4 τρισ. στην αρχή του 2022, πριν την εισβολή.
Το σημερινό όριο των 60 δολαρίων για μεταφορά εσόδων στο ταμείο έχει καταστεί μη ρεαλιστικό, αφού οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από αυτό το επίπεδο, και το υπουργείο συνέχισε να αντλεί από τα αποθέματα, επιταχύνοντας την εξάντλησή τους.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών τριπλασίασε τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2025, λόγω χαμηλότερων προσδοκιών για έσοδα και τιμές ενέργειας.
Η τιμή αναφοράς του Brent έχει κινηθεί τον Μάιο κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2021, καθώς οι δασμοί Τραμπ απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση για ενέργεια.
Το Σάββατο, αρκετά μέλη του OΠΕΚ+, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή τους από τον Ιούνιο με ταχύτερο ρυθμό, εντείνοντας τους φόβους για υπερπροσφορά.
Η Ρωσία υποστήριξε το σχέδιο, ελπίζοντας ότι η αυξημένη παραγωγή θα αντισταθμίσει εν μέρει τις απώλειες από τις χαμηλές τιμές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Μετά την απόφαση αυτή, η Ρωσία θα μπορεί να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της σε 9,16 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, από 8,965 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο.
Με πληροφορίες από Bloomberg