Η αξία των γερμανικών στρατιωτικών εξαγωγών ανήλθε στα 13,2 δισ. ευρώ το 2024, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία — ποσό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τα 5,82 δισ. ευρώ του 2020.
Η απότομη αύξηση της ζήτησης αντικατοπτρίζεται και στις μετοχές των αμυντικών εταιρειών. Οι μετοχές της Rheinmetall, της μεγαλύτερης γερμανικής αμυντικής εταιρείας, έχουν αυξηθεί κατά 260% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ της Hensoldt έχουν καταγράψει άνοδο 168%.
Η άνοδος αυτή ενισχύεται και από ένα ιστορικό πακέτο δημόσιων δαπανών που έχει θεσπίσει η γερμανική κυβέρνηση, εστιάζοντας σε ενίσχυση της άμυνας και των υποδομών.
Πού κατευθύνονται οι εξαγωγές;
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, το 80% των εξαγωγών όπλων κατευθύνθηκε σε "στενούς εταίρους", όπως χώρες της Ε.Ε., η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ουκρανία.
Το υπόλοιπο 20% αφορούσε εξαγωγές σε «άλλες τρίτες χώρες». Αν και δεν κατονομάζονται επισήμως, το Κατάρ και το Ισραήλ συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους αποδέκτες.
Το Ινστιτούτο SIPRI κατατάσσει τη Γερμανία στην πέμπτη θέση παγκοσμίως στους εξαγωγείς όπλων για την περίοδο 2020–2024, με κύριες αγορές την Ουκρανία (19%), την Αίγυπτο (19%) και το Ισραήλ (11%).
Τα γερμανικά εξαγόμενα οπλικά συστήματα περιλαμβάνουν κυρίως:
- Πλοία (41%)
- Τεθωρακισμένα οχήματα (16%)
- Πυραύλους (11%)
- Κινητήρες (9,5%)
Οι κορυφαίες γερμανικές εταιρείες και η παγκόσμια παρουσία τους
Rheinmetall
Ειδικεύεται σε οπλικά συστήματα, πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα. Το 2024, το 46,6% των πωλήσεών της έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πέραν της Γερμανίας. Η Ασία και η Μέση Ανατολή κάλυψαν το 9,6%, η Αμερική 7,7% και άλλες περιοχές — κυρίως η Αυστραλία — 5,8%.
MTU Aero Engines
Κατασκευάζει κινητήρες για στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη. Το 2024, τα έσοδα της στρατιωτικής της μονάδας αυξήθηκαν κατά 13%, με βασικό προϊόν τους κινητήρες EJ200 που χρησιμοποιούνται στο μαχητικό Eurofighter, σε Ευρώπη, Κουβέιτ, Ομάν και Σαουδική Αραβία. Το 70% των συνολικών πωλήσεών της προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, ενώ η στρατιωτική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Hensoldt
Ειδικεύεται σε ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα και αισθητήρες. Ο CEO της εταιρείας αναφέρει συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και της κινεζικής απειλής.
Το 88% των πωλήσεων το 2024 προήλθε από την Ευρώπη, ενώ οι υπόλοιπες από τη Μέση Ανατολή (3,7%), την Ασία-Ειρηνικό (3,5%), τη Β. Αμερική (2,6%) και την Αφρική (2,2%).
Renk
Κατασκευάζει κιβώτια μετάδοσης για στρατιωτικά οχήματα και πλοία. Προμηθεύει πάνω από 70 στρατούς ξηράς και 40 ναυτικά παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Νότιας Κορέας, Ινδίας και Ισραήλ. Το 2024, κατέγραψε έσοδα 1,14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 27% προήλθε από τη Γερμανία, το 20% από τις ΗΠΑ και το 11% από τη Ν. Κορέα.
Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS)
Η Thyssenkrupp είναι ο μεγαλύτερος χαλυβουργικός όμιλος της Γερμανίας και η TKMS θυγατρική της στον τομέα της ναυτικής άμυνας. Το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους, σχεδόν 30% των πωλήσεων της TKMS προήλθε από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, και παρόμοιο ποσοστό από την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Η Ν. Αμερική κάλυψε το 18% και η Μέση Ανατολή με την Αφρική το 15%.
Πολιτική αντιπαράθεση και ενστάσεις
Η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Γερμανίας στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών δεν είναι χωρίς αντιδράσεις.
Έντονες πολιτικές συζητήσεις έχουν προκύψει για τις εξαγωγές στο Ισραήλ, εν μέσω κατηγοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα. Αν και η Γερμανία έχει παραδοσιακά στηρίξει το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεπουλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των εξαγωγών όπλων, αν και δήλωσε στο CNBC ότι οι πωλήσεις προς το Ισραήλ «θα συνεχιστούν».
Οι εταιρείες TKMS, Renk και MTU παρέχουν υλικό για το ισραηλινό ναυτικό και τα άρματα Merkava.
Εντάσεις υπάρχουν και σχετικά με τις εξαγωγές στην Ουκρανία, ειδικά από πολιτικά κόμματα στις άκρες του φάσματος. Η αριστερή BSW ζητά να σταματήσει κάθε στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού AfD, Μπεάτριξ φον Στορχ, δήλωσε στο CNBC:
«Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει την παράδοση όπλων και να σταματήσει να τροφοδοτεί τον πόλεμο».
Με πληροφορίες από CNBC
Επιμέλεια: Θέα Μανούρα