Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν θα διορίσει νέο πρωθυπουργό - Δύσκολη η επιλογή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει νέο πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά την καταψήφιση του Φρανσουά Μπαϊρού από τη Βουλή χθες το βράδυ. 

Ο Μπαϊρού θα υποβάλει επίσημα σήμερα την παραίτησή του στον Μακρόν. Όποιον επιλέξει ο Μακρόν ως διάδοχό του, θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και στη συνέχεια να βρει τρόπο να περάσει τον προϋπολογισμό σε μια έντονα διχασμένη Βουλή, μία διαδικασία που οδήγησε στην πτώση των δύο τελευταίων πρωθυπουργών (ο προηγούμενος που καταψηφίστηκε πέρυσι ήταν ο Μισέλ Μπαρνιέ). 

Αν και υπάρχουν διαθέσιμα άτομα που θα μπορούσαν να δεχτούν τον ρόλο του πρωθυπουrγού, η επιλογή κάποιου που θα μπορεί να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός που θα μειώνει το έλλειμμα της χώρας, είναι κάθε άλλο παρά προφανής.

Ο νέος πρωθυπουργός θα είναι ο πέμπτος της Γαλλίας σε λιγότερο από δύο χρόνια, κάτι που αντικατοπτρίζει τη μεγάλη πόλωση στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Οι σοσιαλιστές προτείνουν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Οι Σοσιαλιστές έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά την ψηφοφορία. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα η Αριστερά να κυβερνήσει ξανά αυτή τη χώρα και να σταματήσει τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Ολιβιέ Φορ, στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του Μακρόν.

Ταυτόχρονα, στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρεταγιό, ο οποίος είναι επικεφαλής των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σοσιαλιστή. Μιλώντας στο ίδιο κανάλι, ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε επίσης ότι δεν θα υποστηρίξει κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φορ.

Η αναταραχή έχει πλήξει τα γαλλικά assets

Η νέα αναταραχή σημειώνεται ένα χρόνο μετά την πρόκληση πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν, με σκοπό την εδραίωση της κεντροαριστερής εξουσίας του, μετά τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

Από τότε, ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 — στον οποίο είναι εισηγμένες επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η LVMH, η Airbus και η L’Oreal — έχει υποχωρήσει κατά 3,3% έναντι αύξησης 5,4% του δείκτη Stoxx Europe 600 και εκτίναξης 25% του γερμανικού δείκτη DAX (εξαιρουμένων των μερισμάτων).

Το spread των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων — ένας βασικός δείκτης κινδύνου — ανερχόταν σε 76 μονάδες βάσης αργά χθες βράδυ από 82 μ.β. στα τέλη Αυγούστου, λίγο μετά την πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Μπαϊρού.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής κρίσης, η πιθανότητα μιας σημαντικής μεταρρύθμισης των δημόσιων οικονομικών θα παραμείνει χαμηλή», έγραψε σε σχόλιο του ο Michael Nizard της Edmond de Rothschild Asset Management. «Σε τέτοιο βαθμό που οι ίδιες οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται να έχουν παραιτηθεί και ενδέχεται να συμβιβαστούν με ένα σενάριο στο οποίο το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

To μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη

Ο Μπαϊρού είχε προτείνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 44 δισ. ευρώ, που θα μείωναν το έλλειμμα της Γαλλίας το 2026 στο 4,6% ΑΕΠ από το 5,4% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος. Επίσης, έκανε μια αντιδημοφιλή πρόταση για κατάργηση δύο δημόσιων αργιών ως μέσο μείωσης του κόστους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.  

Το έλλειμμα της Γαλλίας είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, με το χρέος να αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (5.840 δολάρια) το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τον Μπαϊρού. Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους αναμένεται να φθάσει τα 75 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Μαρίν Λεπέν, καθώς και το αριστερό Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, κάτι που ο Μακρόν φαίνεται να αποκλείει με τη δήλωσή του για το διορισμό νέου πρωθυπουργού. 

Ορισμένοι έχουν επίσης ζητήσει την παραίτηση του Μακρόν, αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027.

«Εάν δεν υπάρξει διάλυση (της Βουλής), θα συνεχίσουμε με εποικοδομητικό αλλά αδιάλλακτο πνεύμα να προωθούμε τις ιδέες που οι ψηφοφόροι μας έχουν ζητήσει να υπερασπιστούμε», δήλωσε η Λεπέν τη Δευτέρα σε ομιλία της πριν από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης. «Αλλά το λέω αυτό με σοβαρότητα: μην περιμένετε από τον Εθνικό Συναγερμό να σας ακολουθήσει στην τρέλα σας σε θέματα φορολογίας και μετανάστευσης, στις μικροπρεπείς ιδεολογικές προκαταλήψεις σας που σας εμποδίζουν να δείτε την πραγματικότητα της χώρας».

Μια απεργία των συνδικάτων που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου ασκεί πίεση στον Μακρόν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι τότε. Μια ξεχωριστή, λιγότερο κεντρική διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. 

Με πληροφορίες από Bloomberg
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ