Νέα
 • ΓΔ: 897.63 +0.36%
 • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Google: Δέκα πολιτείες τη στέλνουν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας

Google / Πηγή: AP
Google / Πηγή: AP

Δέκα πολιτείες μήνυσαν την Google, χθες 17 Δεκεμβρίου, με την κατηγορία ότι καταχράται τη δύναμή της ως προς την ψηφιακή διαφήμιση, συνθλίβοντας έτσι τους ανταγωνιστές της.

Η αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας, επικεντρώθηκε στον ισχυρό ρόλο της Google στην αλυσίδα που συνδέει τους διαφημιζόμενους με τους εκδότες που πωλούν χώρο στο διαδίκτυο. Οι πολιτείες ισχυρίζονται ότι καταχράται το δεσπόζουσα θέση ως searching machine, για να ενισχύσει τη δική της επιχείρηση. Επιπλέον την κατηγορούν ότι συνεργάζεται με το Facebook για χειραγώγηση της διαδικτυακής αγοράς διαφημίσεων και για τον περιορισμό του ανταγωνισμού.

«Αυτές οι ενέργειες βλάπτουν κάθε Αμερικανό πολίτη», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, Κεν Πάξτον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας των πολιτειών. «Εάν η ελεύθερη αγορά ήταν ένα παιχνίδι μπέιζμπολ, η Google έχει τοποθετήσει τον εαυτό της ως γάντι, κτύπημα και διαιτητής».

Σε δήλωσή της, η Google ανέφερε ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι «ανακριβείς» και ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο. Επιπλέον τόνισε πως οι τιμές για την ψηφιακή διαφήμιση και την τεχνολογία διαφημίσεων έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία και ότι ακόμα και η ίδια χρεώνει λιγότερο για τα εργαλεία της από τον μέσο όρο της βιομηχανίας.

«Αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας πολύ ανταγωνιστικής βιομηχανίας», δήλωσε η εταιρεία.

Οι πολιτείες:

 • Αρκάνσας
 • Αϊντάχο
 • Ιντιάνα
 • Κεντάκι
 • Μισισιπή
 • Μιζούρι
 • Βόρεια Ντακότα
 • Νότια Ντακότα
 • Γιούτα

Κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας την αγωγή. Ορισμένες από αυτές τις πολιτείες είχαν επίσης προσχωρήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πριν από δύο μήνες για άλλη μια αγωγή εναντίον της Google. Ισχυριζόμενες ότι η εταιρεία προστάτευε παράνομα το μονοπώλιό της στην αναζήτηση και τη διαφήμιση. Η ομοσπονδιακή αγωγή κατηγόρησε την Google ότι διαπράττει αθέμιτες συμφωνίες με εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, για να κάνει τη μηχανή αναζήτησης της προεπιλογή στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης και smartphone στο Web.

Από την πλευρά της η Google χαρακτήρισε την αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης «βαθιά ελαττωματική» και διευκρίνισε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους επειδή επιλέγουν να το πράξουν, όχι λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων.

Επιπρόσθετα οι εν λόγω πολιτείες κατηγορούν την Google για «μονοπωλιακό φόρο επιβαρύνοντας τελικά τους Αμερικανούς καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών και χαμηλότερης ποιότητας αγαθά, υπηρεσίες και πληροφορίες»

Σημειώνεται ότι η Google κερδίζει σχεδόν όλα της τα έσοδα από τις πωλήσεις διαφημίσεων. Πέρυσι μόνο από τις διαφημίσεις κέρδισε περίπου 135 δισ. δολάρια.

«Παράνομη συμφωνία»

Όσον αφορά το Facebook, σύμφωνα με την αγωγή, η Google κέρδισε έναν δυνητικά σημαντικό αντίπαλο της διαφημιστικής πίτας, συνάπτοντας παράνομη συμφωνία με το κοινωνικό δίκτυο για χειραγώγηση των δημοπρασιών μέσω των οποίων πωλούνται οι περισσότερες ψηφιακές διαφημίσεις. Το Facebook κέρδισε ένα πλεονέκτημα σε ορισμένες δημοπρασίες της Google, και σε αντάλλαγμα δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία της.

Η Google έδωσε ακόμη και σε αυτήν την ειδική συμφωνία με το Facebook ένα κωδικό όνομα που αναφέρεται σε χαρακτήρα Star Wars, σύμφωνα με τις πολιτείες.

Η Google απάντησε το ίδιο με τις υπόλοιπες κατηγορίες εις βάρος της, ότι ο ισχυρισμός είναι ανακριβής, διότι το Facebook δεν έχει αποκλειστική συμφωνία και δεν λαμβάνει ειδικά δεδομένα.

Το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή

Στην αγωγή συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία ότι η εταιρεία παραβίασε το προσωπικό απόρρητο, αφού συμφώνησε με Facebook και WhatsApp να έχει πρόσβαση στα μηνύματα μεταξύ των χρηστών.

Οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές πλέον, αμφισβητούν ενεργά την επιρροή των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας της Silicon Valley, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο στον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν, βρίσκουν πληροφορίες, ψυχαγωγούνται, ψωνίζουν, μαθαίνουν και εργάζονται.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και 48 γενικοί εισαγγελείς χτύπησαν το Facebook με δίδυμες αγωγές που ισχυρίζονται ότι ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει συντρίψει άδικα τους ανταγωνιστές και πρέπει να διαλυθεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ