Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εμβόλιο Pfizer: Πήρε πλήρη έγκριση από τον FDA

Εμβόλιο Pfizer / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν την πλήρη έγκρισή τους για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ρυθμιστική αρχή (FDA), στην πρώτη τέτοιου είδους έγκριση εμβολίου κατά της COVID-19. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είχε λάβει μέχρι τώρα προσωρινή άδεια επείγουσας χρήσης.

Το εν λόγω εμβόλιο είχε λάβει από τον Δεκέμβριο άδεια επείγουσας χρήσης. Το εμβόλιο συνεχίζει να διατίθεται για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας από 12 έως 15 ετών βάσει αυτής της άδειας υπό όρους, διευκρίνισε η FDA.

"Παρότι εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν με ασφαλή τρόπο εμβόλια κατά της Covid-19, αναγνωρίζουμε ότι σε μερικούς, αυτή η έγκριση θα μπορεί να δώσει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό", δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της FDA, Τζάνετ Γούντκοκ, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση.

"Το σημερινό σημαντικό στάδιο μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο να ανατρέψουμε την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Αυτή η πλήρης έγκριση μπορεί όχι μόνο να πείσει ορισμένους διστακτικούς, αλλά και να επιτρέψει σε ορισμένες αρχές να επιβάλουν τον εμβολιασμό χωρίς τον φόβο των νομικών προσφυγών. Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει συγκεκριμένα ότι όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να εμβολιαστούν μόλις ανακοινωθεί η πλήρης έγκριση του εμβολίου.

"Αξιολογήσαμε τα επιστημονικά δεδομένα και τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε εκατοντάδες σελίδες" και "διενεργήσαμε τη δική μας ανάλυση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου", δήλωσε ο Πίτερ Μαρκς, επιστημονικός υπεύθυνος στους κόλπους της FDA. Διευκρίνισε ότι η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ελέγχθηκε επίσης, μεταξύ άλλων μέσω επισκέψεων στο εργοστάσιο.

Ανοίγει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

H oριστική έγκριση αναμενόταν στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης οδήγησε τις υγειονομικές αρχές της χώρας να προχωρήσουν στην επίσπευση των διαδικασιών. 

Μάλιστα από την περασμένη Παρασκευή, οι New York Times είχαν αποκαλύψει με δημοσίευμά τους πως η έγκριση θα δοθεί τη Δευτέρα από τον FDA, είδηση που επιβεβαιώθηκε με την τελευταία εξέλιξη. 

Σύμφωνα με τους NYT, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούσαν για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης έως την Παρασκευή, αλλά καθυστέρησαν μερικές ώρες εξαιτίας της γραφειοκρατίας και ορισμένων διαπραγματεύσεων με την εταιρεία  Pfizer.

Όπως είχε σημειώσει το ίδιο Μέσο Ενημέρωσης, η οριστική έγκριση του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να οδηγήσει σε «άνοιγμα» της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο στρατός, ή ορισμένα Πανεπιστήμια. 

Αλμα της μετοχής της BioNTech

Η αποκάλυψη των New York Times, οδήγησε παράλληλα τη μετοχή της γερμανικής BioNTech σε αύξηση της τάξης του 4,4%, όπως καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άδεια οριστικής χρήσης έχει καταθέσει και η Moderna, το εμβόλιο της οποίας είναι το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ