Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αφγανιστάν: Καμία δέσμευση από την ΕΕ για επανεγκατάσταση προσφύγων - Εφικτός ο στόχος για επανεγκατάσταση 42.500 Αφγανών τα επόμενα 5 χρόνια, είπε η 'Ιλβα Γιόχανσον

Πηγή: AP

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον χαρακτήρισε «εφικτό» τον στόχο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), για την επανεγκατάσταση 42.500 Αφγανών προσφύγων τα επόμενα πέντε χρόνια στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ υψηλού επιπέδου για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την επανεγκατάσταση Αφγανών προσφύγων που έγινε διαδικτυακά, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν ανακοίνωσαν δεσμεύσεις για νέες επανεγκαταστάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν ήδη προστασία σε περίπου 300.000 Αφγανούς που τους έχει δοθεί άδεια παραμονής και ζουν στην Ευρώπη.

Όμως το πιο σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν σώσει 22.000 Αφγανούς που κινδύνευαν, μετά την κατάρρευση της Καμπούλ. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται προστασία, «αλλά αυτή η προστασία δεν θα λύσει την κρίση στο Αφγανιστάν», όπως είπε, ενώ πρότεινε ένα πολυετές Σχέδιο Υποστήριξης των Αφγανών που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε ασφαλή διέλευση στους Αφγανούς που κινδυνεύουν: Δικαστές, δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως σε γυναίκες», είπε η Ίλβα Γιόχανσον, ζητώντας την οικονομική στήριξη και τον συντονισμό των συμμετεχόντων. «Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, πρέπει να εντείνουμε την επανεγκατάσταση και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Χέρι-χέρι με τις χώρες εταίρους της περιοχής. Και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR)», είπε.

Η Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε όλες τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες με πρόσθετες δεσμεύσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων. Σημείωσε, ότι οι ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν να επανεγκαταστήσουν 125.000 παγκοσμίως, ο Καναδάς να φιλοξενήσει 40.000 Αφγανούς, και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει 20.000 Αφγανούς.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι εκτίμησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, περίπου 85.000 Αφγανοί θα πρέπει να επανεγκατασταθούν" από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν όπου είναι πρόσφυγες σε άλλες χώρες και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τους μισούς από τους Αφγανούς αυτούς.

Tο φόρουμ υψηλού επιπέδου για το Αφγανιστάν συγκάλεσαν η Επίτροπος Γιόχανσον και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέχεια των συζητήσεων στο G7. Στο φόρουμ συμμετείχαν τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, καθώς και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ