Νέα
  • ΓΔ: 851.2 -1.82%
  • Τζίρος: 109,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Αναλαμβάνει ο νέος πρόεδρος της Bundesbank μετά την αποχώρηση του «γερακιού»

Αλλαγή σκυτάλης σήμερα στην Ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας με τον 55χρονο οικονομολόγος Γιόακιμ Νάγκελ, να αναλαμβάνει καθήκοντα από τον Γενς Βάιντμαν.

Ο γύρος των επίσημων διαδικασιών ολοκληρώνεται με μία ωριαία τελετή, παρουσία του  Βάιντμαν, της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν  Λαγκάρντ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Λίντνερ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Νάγκελ, προέρχεται από τα σπλάχνα της Bundesbank στην οποία εργάστηκε για 17 χρόνια, εκ των οποίων τα έξι στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Διετέλεσε μέλος της μονάδας κρίσεων της Bundesbank κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και του 2009, ενώ ήταν από εκείνους που ζητούσαν να βρεθούν γρήγορα σενάρια για έξοδο από την αυστηρή νομισματική πολιτική και αγορά ομολόγων υπό την ηγεσία της ΕΚΤ.

Η επιλογή του Νάγκελ τον Δεκέμβριο έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Φρανκφούρτη.

Μετά το «γεράκι» Γενς Βάιντμαν, το επί δεκαετίας πρόσωπο της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, όλα θα είναι πιο εύκολα; Προφανώς, η νέα κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς θέλει μια διαφορετική επικοινωνία μεταξύ της Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ό,τι στην θητεία Βάιντμαν, πλην σε μια χώρα που έχει εμμονή με τη σταθερότητα των τιμών, οι πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές αντιμετωπίζονται με δυσπιστία.

Ο Νάγκελ θα πρέπει να βρει γρήγορα τις νέες ισορροπίες, να αποφασίσει πού στέκεται η γερμανική κεντρική τράπεζα στη συζήτηση για το πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τη ρευστότητα.

Οι Financial Times προεξοφλούν ότι στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο κ. «nein zu allem» ( «Οχι σε όλα») Βάιντμαν θα προειδοποιήσει τον Νάγκελ για τον κίνδυνο ομηρίας της νομισματικής πολιτικής από τη δημοσιονομική.

Ο Βάιντμαν είχε διοριστεί πρόεδρος της  Bundesbank τον Μάιο του 2011  σε ηλικία μόλις 43 ετών, διαδεχόμενος τον Αξελ Βέμπερ –έναν άλλο χαρακτηρισμένο ως «γεράκι»-  στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο αιφνιδίασε με την απόφασή του να αποχωρήσει από την Μπούντεσμπανκ, όπου είχε άλλα έξι χρόνια για να ολοκληρώσει τη δεύτερη οκταετή θητεία του.

Η παραίτησή του είχε ως φόντο την πολιτική αλλαγή στη Γερμανία, αλλά και την αλλαγή φιλοσοφίας στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ