Νέα
  • ΓΔ: 874.06 -2.81%
  • Τζίρος: 45,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατροί της Γουχάν αποκαλύπτουν: Γνωρίζαμε από το 2019 και μας έλεγαν να μη μιλήσουμε

Εμβολιασμός στις ΗΠΑ / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο που η Κίνα διαχειρίστηκε την κρίση της νόσου Covid-19, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν της Κίνας, έδωσαν στη δημοσιότητα πολίτες που κατέγραφαν κρυφά τη συνομιλία, στο πλαίσιο γυρισμάτων ντοκιμαντέρ για το ITV με τίτλο «Outbreak: The Virus That Shook The World».

Επαγγελματίες γιατροί της Γουχάν, αναφέρουν ότι ήξεραν για τους θανάτους από τη νόσο από τον Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 27 περιπτώσεις της έως τότε άγνωστης νόσου στις 31 Δεκεμβρίου 2019, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι Κινέζοι γιατροί αναφέρουν ότι ήξεραν από τότε πως ο ιός ήταν θανατηφόρος.

"Όλοι αισθανθήκαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο" αναφέρει γιατρός. "Γνωρίζαμε ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν παρευρεθήκαμε σε μια σύσκεψη στο νοσοκομείο, μας είπαν να μη μιλήσουμε", προσθέτει. Ο ίδιος γιατρός δηλώνει ακόμη πως οι Αρχές της επαρχίας της Γουχάν, έδωσαν ρητή εντολή στα νοσοκομεία και τις διοικήσεις τους, να αποκρύψουν τα γεγονότα την περίοδο εκείνη. Αναφέρουν ακόμη πως "οι Αρχές γνώριζαν ότι οι εορτασμοί για το νέο έτος θα επιτάχυναν την εξάπλωση του ιού".

►Κορονοϊός: Εργατικό ατύχημα ο θάνατος από Covid-19;

Από τη δική του μεριά, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νόσων στην Ταϊβάν, καθηγητής Yi-Chun Lo, δηλώνει πως η έξαρση της πανδημίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών.

Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ έλεγε ότι «δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» προσθέτοντας ότι «έλαβε τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την ποιότητα» της ανταπόκρισης της Κίνας.

Οι αποκαλύψεις προκύπτουν εν μέσω αυξανόμενης πίεσης στην Κίνα, καθώς τη Δευτέρα μια επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ, υποστήριξε πως το Πεκίνο ανταποκρίθηκε με καθυστέρηση στο ξέσπασμα.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, οι γιατροί που παρευρέθηκαν σε μια συνάντηση ενός νοσοκομείου της Γουχάν «είχαν ενημερωθεί να μην μιλήσουν» σχετικά με την πραγματική φύση της μετάδοσης.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει όσα παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, αλλά το Πεκίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης και είπε ότι παρείχε έγκαιρες πληροφορίες, γύρω από τα γεγονότα στο εσωτερικό της.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ