Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον Covid - Ποια είναι τα νέα μέτρα

H Κίνα μείωσε τον χρόνο καραντίνας για τους ταξιδιώτες και τις στενές επαφές όσων έχουν κορονοϊό, ενώ περιόρισε τα υποχρεωτικά τεστ, σε μία σημαντική προσαρμογή της πολιτικής για μηδενικά κρούσματα Covid η οποία έχει αναστατώσει την οικονομία της.

Οι αλλαγές, που αναφέρονται αναλυτικά σε ένα εγχειρίδιο με 20 σημεία, φαίνεται να αποσκοπεί στον περιορισμό της παγκόσμιας απομόνωσης της χώρας και στη μείωση του αντίκτυπου από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μείωση του χρόνου καραντίνας

Μία σημαντική αλλαγή είναι η μείωση του χρόνου της καραντίνας για τους ταξιδιώτες στην Κίνα σε πέντε ημέρες σε ξενοδοχείο ή κρατικό κατάλυμα και στη συνέχεια σε τρεις ημέρες κατ’ οίκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Οι σημερινοί κανόνες προβλέπουν συνολικά 10 ημέρες καραντίνας, από τις οποίες επτά ημέρες σε ξενοδοχείο και άλλες τρεις κατ΄ οίκο.

Η μειωμένη καραντίνα θα ισχύει και για τις στενές επαφές κρουσμάτων στην Κίνα.

Καταργούνται οι ποινές για τις αεροπορικές εταιρείες

Επιπλέον, θα καταργηθεί το αμφιλεγόμενο σύστημα που τιμωρεί τις αεροπορικές εταιρείες που φέρνουν κρούσματα στη χώρα.

Το Bloomberg είχε αναφέρει με δημοσιεύματά του τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ότι οι αξιωματούχοι συζητούσαν αυτές τις αλλαγές.

Το γεγονός ότι οι αλλαγές σημειώνονται σε μία περίοδο όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στη χώρα σε υψηλό επίπεδο έξι μηνών – με μεγάλες εξάρσεις στο Πεκίνο και στο Γκουανγκτσού – αντανακλά την ανάγκη που αισθάνεται η Κίνα να αλλάξει την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό.

Χθες, οι επτά κορυφαίοι ηγέτες της χώρας, υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσαν οδηγίες για μία πιο στοχευμένη προσέγγιση του Covid, με μία πιο ήπια ρητορική σε σχέση με πριν.

Αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα

Ωστόσο, παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το αν αυτά είναι τα πρώτα βήματα της Κίνας στην κατεύθυνση μίας τελικής κατάργησης όλων των ελέγχων για τον Covid ή απλά αποτελούν τη νέα στάση της χώρας.

Ενα αντί δύο PCR τεστ για την είσοδο στη χώρα

Μεταξύ των νέων 20 κατευθυντήριων γραμμών προβλέπεται ότι θα χρειάζεται πλέον μόνο ένα αντί για δύο PCR τεστ πριν από την αναχώρηση για όσους ταξιδιώτες θέλουν να πάνε στην Κίνα.

Στις περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων, οι τοπικοί αξιωματούχοι καλούνται να αποφεύγουν μαζικά τεστ εκτός και αν οι αλυσίδες μετάδοσης δεν είναι ξεκάθαρες.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εκ νέου ανοίγματος της Κίνας θα παραμείνει μάλλον αργή, με εκατομμύρια ηλικιωμένων κατοίκων της να μην έχουν εμβολιασθεί ακόμη πλήρως, και έναν βαθιά ριζωμένο φόβο του κόσμου μετά από χρόνια προπαγάνδας που δαιμονοποιούν τη χαλαρή στάση των δυτικών χωρών έναντι του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ