Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΟΕ: Η κλιματική αλλαγή φέρνει αλλαγές στις Χειμερινές Ολυμπιάδες

Πηγή: AP

H κλιματική αλλαγή φέρνει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προ δύσκολων αποφάσεων για τον τρόπο διεξαγωγής των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων και άρα την επιλογή των περιοχών που θα τους φιλοξενούν.

Η επόμενη χειμερινή ολυμπιάδα έχει ήδη οριστεί πως θα διεξαχθεί το 2026 στην Ιταλία, σε Μιλάνο και Κορτίνα, όμως πέραν των αγώνων αυτών πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Αναβολή στην ανάθεση των Αγώνων του 2030

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΔΟΕ προσανατολίζεται να καθυστερήσει την επιλογή της διοργανώτριας πόλης της χειμερινής ολυμπιάδας του 2030, που επρόκειτο να οριστεί μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται εν μέρει στη διαπίστωση της μειωμένης απήχησης για χειμερινές διοργανώσεις, ακόμη και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Όμως, σχετίζεται και με την πρακτική ανάγκη να υπάρξει μια αναθεώρηση του πλαισίου των χειμερινών αγώνων που θα λαμβάνει υπόψη του τον σημαντικότατο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής και των νέων δεδομένων που φέρνει.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία τα επίπεδα χιονόπτωσης στη βόρεια Αμερική βρέθηκαν κάτω από το μέσο όρο τα τελευταία 15 χρόνια. Και στην πρόσφατη χειμερινή ολυμπιάδα στο Πεκίνο οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να στραφούν επανειλημμένως σε τεχνικά μέσα (για την τεχνική παραγωγή χιονιού) για να διασφαλίσουν τις συνθήκες που θα επέτρεπαν τη διεξαγωγή των αθλημάτων.

Πηγή: AP

Αλλαγή των κριτηρίων 

Υπό την έννοια αυτή βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση για μια αλλαγή των κριτηρίων που θα υποχρεώνει τις υποψήφιες πόλεις να έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένες πρόσφατες καιρικές συνθήκες, επίπεδο θερμοκρασιών και χιονόπτωσης για μια περίοδο που θα καλύπτει τα δέκα τελευταία χρόνια. 

Επίσης στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται η ιδέα μιας εναλλασσόμενης λίστας συγκεκριμένων πόλεων/τοποθεσιών, αντί της επιλογής μιας νέας, καινούργιας τοποθεσίας κάθε τέσσερα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιοριστικά κριτήρια που θα θέτει η κλιματική αλλαγή.

Ενδιαφέρον για τη φιλοξενία των χειμερινών αγώνων του 2030 έχουν εκδηλώσει τρεις πόλεις που έχουν ήδη εμπειρία από χειμερινή ολυμπιάδα: το Σολτ Λέικ Σίτυ στις ΗΠΑ, το Σαπόρο στην Ιαπωνία και το Βανκούβερ στον Καναδά.

Για την Ολυμπιάδα του 2022 είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι πόλεις, όμως τελικά μόνο δύο απέμειναν στην επίσημη καμπάνια διεκδίκησης, το Αλμάτι του Καζακστάν και το Πεκίνο που επικράτησε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ