Νέα
  • ΓΔ: 1407.74 -0.30%
  • Τζίρος: 88,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε τροχιά εξομάλυνσης οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Πηγή: AP

Πρεσβευτή στην Άγκυρα απέκτησε και πάλι το Ισραήλ μετά από τέσσερα χρόνια παγωμένων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, η σημερινή υποδοχή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της νέας πρέσβειρας του Ισραήλ, η οποία υπέβαλε τα διαπιστευτήρια της, σχολιάστηκε από τα διεθνή media ως ορόσημο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.  

Η Τουρκία και το Ισραήλ ξεκίνησαν να βελτιώνουν τις σχέσεις τους με επισκέψεις υψηλού επιπέδου φέτος, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα. Συμφώνησαν να διορίσουν αμοιβαία πρεσβευτές τον Αύγουστο.

Μετά τη νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις ισραηλινές εκλογές τον περασμένο μήνα, ο εντολοδόχος Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Ερντογάν συμφώνησαν να «συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις» στη βάση του σεβασμού των αμοιβαίων συμφερόντων.

Η Ιρίτ Λίλιαν, επιτετραμμένη του Ισραήλ στην Άγκυρα από τον Ιανουάριο του 2021, ορίστηκε πρεσβευτής καταθέτοντας την επιστολή εμπιστοσύνης στον Ερντογάν.

Κάποτε στενοί περιφερειακοί σύμμαχοι, οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας ήταν τεταμένες για περισσότερο από μια δεκαετία, με την Άγκυρα να έχει απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή έπειτα από την ισραηλινή επιδρομή το 2010 σε ένα πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι πολίτες.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016, αλλά δύο χρόνια αργότερα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ και ταυτόχρονα απέλασε τον Ισραηλινό απεσταλμένο όταν ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μεγάλο αριθμό Παλαιστινιών που είχαν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Το αδιέξοδο αυτό συντηρήθηκε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έως ότου ο Νετανιάχου αποφάσισε μετά την επανεκλογή του να επιλύσει και το συγκεκριμένο θέμα, επαναφέροντας σε τροχιά συνεννόησης τις δύο χώρες. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ