Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η λαϊκή συμμετοχή στις διαδηλώσεις για το Συνταξιοδοτικό

Πηγή: AP

Μαζική ήταν η λαϊκή συμμετοχή και στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, οι οποίες στρέφονται κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που δρομολογεί η κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των συνδικάτων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, καθώς στις περισσότερες πόλεις η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη και από την πρώτη ημέρα της εθνικής απεργίας, στις 19 Ιανουαρίου.  

Εκτιμάται πως περίπου 500.000 άτομα έδωσαν δυναμικό "παρών" στη συγκέντρωση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στο Παρίσι με τους αξιωματούχους των μεγαλύτερων γαλλικών συνδικάτων στην κορυφή της πορείας. Ανάλογη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στις διαδηλώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Υπολογίζεται ότι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε 250 πόλεις συνολικά. 

Στο Παρίσι, στην κορυφή της πορείας βρέθηκαν οι επικεφαλής του διασωματειακού (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU), οι οποίοι συγκεντρώθηκαν πίσω από ένα μεγάλο πανό που έγραφε "Μεταρρύθμιση των συντάξεων: περισσότερες ώρες εργασίας, η απάντηση είναι όχι". Ήταν το ίδιο πανό που κρατούσαν και στις διαδηλώσεις της 19ης Ιανουαρίου.

Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, ήτοι δηλαδή διπλάσιοι σε σχέση με τους 26.000 που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της 19ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας.

Στη Νάντη, η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 28.000 ανθρώπους σύμφωνα με την αστυνομία και 65.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, περισσότερους από όσους είχαν λάβει μέρος στην κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου στην περιοχή Ducs de Bretagne της πόλης.

Ικανοποιημένα τα συνδικάτα

Όλοι οι συνδικαλιστές ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνην της πρώτης ημέρας κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 1,12 εκατ. άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τους διοργανωτές (80.000 έως 400.000 στην πρωτεύουσα).

Πηγή: AP

"Υπάρχει ακόμη περισσότερος κόσμος από την τελευταία φορά", δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ (CFDT), με τον Φιλίπ Μαρτινέζ (CGT) να λέει ότι "είναι περισσότεροι από ό,τι στις 19, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε".

"Είναι ένα σφυροκόπημα" κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εξήγησε ο Φρεντερίκ Σουιγιό (FO), προβλέποντας "πως ο ρυθμός των κινητοποιήσεων θα επιταχυνθεί".

Μια αποφασιστικότητα πρόδηλη στα πανό -- "Δεν θα υποχωρήσουμε"-- όπου επανέρχονταν επίσης οι επικρίσεις για ένα μέτρο που είναι εις βάρος των γυναικών -- "22% μικρότερος μισθός και φαίνεται ότι κλαίμε για το τίποτα".

"Είναι ενθαρρυντικό, αυτό σημαίνει πως το κίνημα ριζώνει", εκτίμησε ο Φρανσουά Ομερίλ (CFE-CGC), ενώ ο Πασκάλ Κοτόν (CFTC) υποστήριξε "πως οι εξηγήσεις που δώσαμε για αυτή την άδικη μεταρρύθμιση ακούστηκαν".

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν επίσης πολλοί αριστεροί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ, τα μέλη της Ανυπόταχτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά -- αξιωματική αντιπολίτευση), Φρανσουά Ρουφάν και Κλεμεντίν Οτέν, οι σοσιαλιστές Ολιβιέ Φορ και Αν Ινταλγκό ή οι οικολόγοι Γιανίκ Ζαντό, Μαρίν Τοντελιέ και Σαντρίν Ρουσό.

Παρουσία στη συγκέντρωση στο Παρίσι είχε και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για μεγαλειώδη διαδήλωση.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ