Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νίκη ανατροπή για το CDU στις εκλογές του Βερολίνου - Ιστορικό χαμηλό για το SPD

Γερμανία: Ηττα του CDU στις εκλογές - Ισχυρότερο κόμμα οι Πράσινοι
CDU / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νίκη - ανατροπή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά πιθανότατα διατήρηση του σημερινού τρικομματικού συνασπισμού (SPD, Πρασίνων, Αριστεράς), δείχνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος για τις επαναληπτικές - διορθωτικές εκλογές του Βερολίνου.

Οι εκλογές διενεργούνται επειδή το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου 2021 κρίθηκε άκυρο, λόγω «εκτεταμένων και σοβαρών παρατυπιών» στη διαδικασία ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει τις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων του κρατιδίου με 27,5%, ενισχύοντας τα ποσοστά του κατά 9,5 μονάδες από τις εκλογές του 2021.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) χάνει 2,9 μονάδες και περιορίζεται στο 18,5%, όσο ακριβώς συγκεντρώνουν οι Πράσινοι, με απώλειες μόλις 0,4 μονάδων από τις πρώτες εκλογές.

Η Αριστερά χάνει 1,4 μονάδες και βρίσκεται στο 12,5%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις που της έδιναν ποσοστό άνω του 15% και έμεινε στο 9%, κερδίζοντας πάντως μία μονάδα από το 2021.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτός τοπικού κοινοβουλίου, καθώς από το 7,2% των προηγούμενων εκλογών περιορίζονται τώρα στο 4,5%.

Παρά την καθαρή νίκη του CDU που κατέγραψε το καλύτερο αποτέλεσμά του από το 2011, είναι ακόμη ασαφές εάν ο υποψήφιος του κόμματος, Κάι Βέγκνερ, θα καταφέρει να γίνει Δήμαρχος/Κυβερνήτης του Βερολίνου, στη θέση της σοσιαλδημοκράτισσας Φραντσίσκα Γκίφαϊ.

Οι χαμένοι, SPD και Πράσινοι, με 18,5% ο καθένας, μαζί με την Αριστερά (12,5%), συγκεντρώνουν περίπου 48% και θα μπορούσαν, έστω με ισχνή πλειοψηφία, να συνεχίσουν να κυβερνούν το κρατίδιο της γερμανικής πρωτεύουσας. Για το CDU, θα ήταν αριθμητικά εφικτός ένας συνασπισμός είτε με το SPD είτε με τους Πράσινους. Ο ίδιος ο κ. Βέγκνερ δήλωσε ότι «είναι καιρός για στροφή» στο Βερολίνο και τόνισε ότι θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να διαπραγματευτεί με τους πιθανούς εταίρους.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 62%, έναντι 75% που ήταν στις εκλογές του 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ