Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι 27 πλουσιότεροι Ρώσοι έχασαν 67 δισ. δολάρια από την περιουσία τους μετά τον πόλεμο

Οι 23 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι ήταν μεταξύ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, είχαν συνολική καθαρή περιουσία 339 δις. δολαρίων στις 23 Φεβρουαρίου του 2022, την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ένα χρόνο μετά, με τον πόλεμο να συνεχίζεται, οι περιουσίες τους είχαν μειωθεί κατά 67 δις. δολάρια, μία πτώση 20% που είναι τετραπλάσια σε σχέση με τη μείωση που είχαν οι υπόλοιποι δισεκατομμυριούχοι στη λίστα του Bloomberg.

Ποιοι είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες

Tις μεγαλύτερες απώλειες είχε ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ο βασικός μέτοχος της χαλυβουργίας Severstal, μίας από τις μεγαλύτερες της Ρωσίας καθώς είδε 6,7 δις. δολάρια της περιουσίας του να γίνονται «καπνός» μετά τη ρωσική εισβολή. Παρά ταύτα, παραμένει ο τέταρτος πλουσιότερος Ρώσος με την περιουσία του να εκτιμάται στα 19,8 δις. δολάρια.

Τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες είχε ένας άλλος μεγιστάνας του χάλυβα, ο Βλαντίμιρ Λίσιν. Ο πρόεδρος της Novolipetsk Steel έχασε 5,8 δις. δολάρια, με την περιουσία του να μειώνεται στα 20,5 δις. δολάρια.

Αντίθετα, ο Αντρέι Γκούργιεφ κέρδισε 2,1 δις. δολάρια μετά τον πόλεμο χάρη στην άνοδο της μετοχής της εταιρείας PhosAgro που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φωσφορικών λιπασμάτων στην Ευρώπη. Ο Γκούργιεφ είναι ο ιδρυτής της εταιρείας και η οικογένειά του ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Μεγαλύτερες οι απώλειες στην αρχή του πολέμου

Ωστόσο, μία ανάλυση των πάμπλουτων Ρώσων δείχνει ότι οι διαδοχικές κυρώσεις  από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν περιορισμένο μακροπρόθεσμα αποτέλεσμα. Πράγματι, η συνολική καθαρή περιουσία τους είχε πιάσει πάτο στις 9 Μαρτίου 2022, υποχωρώντας κατά 92 δις. δολάρια στα 248 δις. δολάρια, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή.

Πολύπλευρο το πλήγμα

Βέβαια, οι κυρώσεις τους έπληξαν αλλού. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να βγάλει για πώληση τις ιδιοκτησίες του στο Λονδίνο, μεταξύ των οποίων και την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι.

Ο Μιχαήλ Φρίντμαν δήλωσε ότι υπέστη σοκ όταν ο δικηγόρος του είπε ότι οι κυρώσεις σήμαιναν απαγορεύσεις ταξιδιών και παγωμένους λογαριασμούς.

Το σούπερ γιοτ του Βίκτορ Βέξελμπεργκ, αξίας 90 εκατ. δολαρίων, κατασχέθηκε από την Ισπανία μετά από αίτημα των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Πιο πρόσφατα, οι αμερικανικές Αρχές αναζητούσαν έργα τέχνης που αγοράστηκαν ή πωλήθηκαν από πάμπλουτους Ρώσους μεγιστάνες. Ο Ανμπράμοβιτς, ο Βέξελμπεργκ και ο Αντρέι Μελνισένκο ήταν μεταξύ εκείνων, τα ονόματα των οποίων αναφέρονταν σε  κλήσεις από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ