Νέα
  • ΓΔ: 1049.7 +2.12%
  • Τζίρος: 111,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Πέρασε η μεταρρύθμιση για τον αριθμό των βουλευτών της Bundestag

Πηγή: Associated Press

Στην υπερψήφιση μιας αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που αφορά το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας προχώρησε νωρίτερα η Bundestag. Σημείο-κλειδί η μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Θέτοντας ως στόχο ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κοινοβουλευτικό σώμα το νομοσχέδιο «κλειδώνει» τον αριθμό των βουλευτών στους 630, από τους 736 που είναι σήμερα, τροποποιώντας το σύστημα της λεγόμενης πρώτης και δεύτερης ψήφου.

Λόγω του πολύπλοκου εκλογικού συστήματος που έχει η χώρα, ο αριθμός των βουλευτών αυξανόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη και δεύτερη ψήφος

Με το μέχρι τώρα σύστημα, ο κάθε ψηφοφόρος είχε δύο ψήφους στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Με την πρώτη ψήφο, εκλεγόταν ένας υποψήφιος από την τοπική περιφέρεια του ψηφοφόρου. Συνολικά υπάρχουν 299 εκλογικές περιφέρειες. Και όποιος λάμβανε την πλειοψηφία των ψήφων σε κάθε περιφέρεια, είναι αυτός που εκλέγεται στο Σώμα.

Όμως, υπήρχε και η δεύτερη ψήφος που αφορούσε τις κομματικές λίστες στα 16 κρατίδια και από την οποία επιλέγονται άλλοι 299 βουλευτές. Η δεύτερη ψήφος καθόριζε τη σχετική δύναμη που είχε το κάθε κόμμα στη Βουλή. Οι ψήφοι ουσιαστικά μετατρέπονταν σε έδρες. Έτσι, καθώς κάποια κόμματα κέρδιζαν περισσότερες έδρες μέσω της πρώτης ψήφου σε σχέση με αυτές που τους αναλογούσαν μέσω της δεύτερης ψήφου, αναγκαστικά εξέλεγαν επιπλέον βουλευτές.

Με την τροποποίηση, οι υποψήφιοι που κερδίζουν στην περιφέρεια τους δεν αποκτούν ταυτόχρονα έδρα στη βουλή, μια αλλαγή που επηρεάζει δυσμενώς κυρίως το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών που εντοπίζει τη δύναμη του μόνο στη Βαυαρία, κάτι που θα επηρεάσει συνολικά τη δεξιά συμμαχία CDU/CSU.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Χριστιανική Ένωση είχε εναντιωθεί με σφοδρότητα στη μεταρρύθμιση και έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τις αλλαγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ