Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Στο πειθαρχικό ετοιμάζεται να στείλει τη Credit Suisse η ρυθμιστική αρχή

Η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά των διευθυντών της Credit Suisse, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας χρειάστηκε να διασωθεί την περασμένη εβδομάδα από την UBS.

Η πρόεδρος της FINMA Marlene Amstad δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag ότι είναι «ακόμη ανοικτό» αν θα κινηθούν νέες διαδικασίες, αλλά η κύρια εστίαση της ρυθμιστικής αρχής είναι «η μεταβατική φάση της ολοκλήρωσης» και «η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε μετοχές πριν από μία εβδομάδα και να αναλάβει ζημίες έως και 5 δισεκατομμυρίων φράγκων σε μία συγχώνευση που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές κατά τη διάρκεια μίας περιόδου αναταραχής της αγοράς στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.

Η Credit Suisse αρνήθηκε την Κυριακή να σχολιάσει τα σχόλια του προέδρου της FINMA όταν της ζητήθηκε απάντηση από το Reuters.

Ερωτηθείς εάν η FINMA εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει υπεύθυνους τους σημερινούς διευθυντές της Credit Suisse για την κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, ο Amstad δήλωσε ότι «διερευνά τις επιλογές».

«Η CS είχε ένα πολιτισμικό πρόβλημα που μεταφράστηκε σε έλλειψη ευθυνών», ανέφερε ο Amstad σύμφωνα με τη NZZ, προσθέτοντας: «Έγιναν πολυάριθμα λάθη επί σειρά ετών"».

Η FINMA διεξήγαγε έξι δημόσιες «διαδικασίες επιβολής» κατά της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Amstad.

«Έχουμε παρέμβει και χρησιμοποιήσαμε τα ισχυρότερα μέσα μας», είπε για τις προηγούμενες κινήσεις της.

Η Amstad υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση της Ελβετίας να διαγράψει 16 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα χρέους πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1) της Credit Suisse, στο μηδέν, στο πλαίσιο της αναγκαστικής συγχώνευσης διάσωσης.

«Τα μέσα AT1 προβλέπουν συμβατικά ότι θα διαγραφούν πλήρως σε περίπτωση ενός γεγονότος ενεργοποίησης, ιδίως της χορήγησης έκτακτης κρατικής στήριξης», δήλωσε η Amstad.

«Τα ομόλογα δημιουργήθηκαν ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις».

Με πληροφορίες από reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ