Νέα
  • ΓΔ: 1458.3 +0.41%
  • Τζίρος: 49,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Hedge funds: Σόρταραν την Airbnb και την Booking.com και έχασαν 6,4 δισ. δολάρια

Τα hedge funds στοιχημάτισαν ότι θα μειώνονταν τα έσοδα του Airbnb, της Booking.com και εταιρειών κρουαζιέρας λόγω μειωμένων αντοχών των Αμερικανών καταναλωτών και έχασαν πάνω από 6 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.  

Η Cruise lines Royal Caribbean και η Carnival είναι δύο από τις 10 εταιρείες του S&P 500, οι οποίες σορταρίστηκαν περισσότερο, αλλά διέψευσαν τις προσδοκίες των short sellers, με την αξία τους να υπερδιπλασιάζεται φέτος έως τώρα.

Από τα 6,4 δισ. δολάρια που ανέρχονται οι ζημιές, τα 2,9 δισ. οφείλονται στα στοιχήματα κατά των Carnival, Royal Caribbean και της  μικρότερης εταιρείας κρουαζιέρας Norwegian.

Σημαντικές ήταν και οι ζημιές από τις μεγάλες θέσεις short στην Airbnb, η οποία έχει κάνει ράλι 70% από την αρχή του έτους, και της Booking.com που καταγράφει άνοδο 44%.

Ανθεκτική η αμερικανική οικονομία

Πολλοί Αμερικανοί επενδυτές  περίμεναν στην αρχή του 2023 να μπει σε ύφεση η οικονομία και έτσι απέφυγαν κλάδους που θα ήταν εκτεθειμένοι στην περίπτωση μείωσης των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φάνηκε ανθεκτική παρά τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μίας «ομαλής προσγείωσης» της, δηλαδή μείωσης του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Τo quantitative hedge fund, Qube Research and Technologies, και το  βρετανικό Tellworth Investments είναι μεταξύ αυτών που έχουν αποκαλύψει δημόσια ότι είχαν σορτάρει την Carnival.

Γιατί στοχοποιήθηκαν οι εταιρείες κρουαζιέρας

Οι εταιρείες κρουαζιέρας θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες σε μία ύφεση της οικονομίας καθώς είχαν σωρεύσει χρέη την περίοδο της πανδημίας Covid-19, όταν οι στόλοι τους παρέμεναν καθηλωμένοι.

Το χρέος της Carnival αυξήθηκε από περίπου 10 δισ. δολάρια στο τέλος του 2019 στο υψηλό των 35 και πλέον δις. στο α’ τρίμηνο του 2023. O διευθύνων σύμβουλος της Carnival, Josh Weinstein, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η εταιρεία έχει μία υψηλή περίοδο – φαινόμενο, ενώ η Royal Caribbean αναθεώρησε ανοδικά τον περασμένο μήνα τις προβλέψεις της για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες και σημείωσε ότι «ο Βορeιοαμερικανός καταναλωτής παραμένει απίστευτα ισχυρός».

Η αύξηση των εσόδων των εταιρειών κρουαζιέρας τις επέτρεψε να μειώσουν τα χρέη τους, αν και αυτά της Carnival παραμένουν πολύ υψηλά, σύμφωνα με αναλυτή της Shore Capital. Ωστόσο, παρά τα υψηλά χρέη και την ισχυρή αύξηση του δανεισμού «η αποτίμηση της Carnival εξομαλύνθηκε πλήρως… Είναι ένα μυστήριο», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Με πληροφορίες από FT

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ