Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Τραγωδία» τα επιτόκια 7% για τους αγοραστές κατοικιών

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων άνω του 7% επιδεινώνουν περαιτέρω την κρίση προσιτών κατοικιών στις ΗΠΑ, με πολλούς επίδοξους αγοραστές να αναγκάζονται να παραμείνουν στο περιθώριο.

Η οικονομική προσιτότητα των κατοικιών βρίσκεται σε «κατάσταση σταματημένης ανάπτυξης» για τους νεότερους αγοραστές, δήλωσε στο Yahoo Finance ο Διευθύνων Σύμβουλος της Redfin, Glenn Kelman, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μαζί με την αύξηση των τιμών διαβρώνουν περαιτέρω την αγοραστική δύναμη.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι millennials υστερούν από τη γενιά των γονιών τους όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα σπίτι. Πέρυσι, λιγότερα από τα δύο τρίτα των 40χρονων είχαν σπίτι, σε σύγκριση με το 69% των baby boomers στην ίδια ηλικία.

"Είναι μια τραγωδία... Τραβήξαμε τη σκάλα προς τα πάνω ακριβώς τη στιγμή που οι millennials ήρθαν σε ηλικία αγοράς σπιτιού", είπε ο Kelman. «Πριν από τριάντα χρόνια οι baby boomers κατείχαν περισσότερο από το 20% του εθνικού πλούτου των ΗΠΑ, ενώ οι millennials κατέχουν λιγότερο από το 10% σήμερα».

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων 

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve έχουν ωθήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε υψηλό δύο δεκαετιών , καθιστώντας ακριβότερο για τους πιθανούς αγοραστές την αγορά κατοικίας. Η ταχεία άνοδος των επιτοκίων ώθησε επίσης τους επίδοξους πωλητές να παραμείνουν στη θέση τους αντί να εγκαταλείψουν τις χαμηλές μηνιαίες πληρωμές τους, επιδεινώνοντας τη στενότητα των αποθεμάτων.

Η έλλειψη προσφοράς οδήγησε σε αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των αγοραστών για περιορισμένες επιλογές στέγασης – οδηγώντας τις τιμές των κατοικιών πίσω κοντά στα υψηλά όλων των εποχών.

Η μέση τιμή πώλησης ανέβηκε στα 379.975 δολάρια τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε δέκα μήνες, σύμφωνα με την Redfin. Εν τω μεταξύ, οι ενεργές καταχωρίσεις μειώθηκαν κατά 19% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει μικρή ανακούφιση.

«Η πανελλαδική έλλειψη κατοικιών κρατά τις τιμές κατοικιών μακριά από πολλούς αγοραστές κατοικιών και αυτό μαζί με το υψηλότερο κόστος δανεισμού κρατά τις προοπτικές για την αγορά κατοικιών θολό και γκρίζο», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS, Chris Rupkey, σε σημείωμα πελατών. «Αν δεν υπάρξει ξαφνική πτώση του κόστους δανεισμού ή των τιμών των κατοικιών, η έλλειψη κατοικιών προς πώληση στην αγορά δεν θα μειωθεί».

Κανείς δεν θα είναι αρκετά τρελός ώστε να θέλει να κάνει συναλλαγές σε σπίτια εάν πρέπει να εγκαταλείψει το 3% των υποθηκών του», πρόσθεσε ο Ράπκι.

Πρόσφατη έρευνα από τη Zillow έκανε γνωστό ότι περίπου το 80% των κατόχων στεγαστικών δανείων έχουν επιτόκιο μικρότερο από 5%, και σχεδόν το ένα τρίτο έχει ποσοστό μικρότερο από 3%, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να μετακομίσουν από τα σημερινά τους σπίτια και να διακινδυνεύσουν υψηλότερες μηνιαίες πληρωμές.

"Η αγορά περιμένει ένα διάλειμμα από την Federal Reserve", δήλωσε ο Kelman. "Τα ποσοστά θα παραμείνουν γύρω στο 7% ή υψηλότερα για το υπόλοιπο του έτους… και μέχρι να λάβουμε κάποια ελάφρυνση των επιτοκίων, δεν πρόκειται να δούμε περισσότερα αποθέματα."

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ