Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πορτογαλία: Παράταση του μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα έως το τέλος του έτους

Πηγή: AP

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα παρατείνει την ισχύ του μηδενικού Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα βασικά είδη διατροφής κατά δύο μήνες μέχρι το τέλος του 2023 για να βοηθηθούν οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η κυβέρνηση εφάρμοσε τον μηδενικό ΦΠΑ τον Απρίλιο, από το 6%, για 46 προϊόντα στα οποία περιλαμβάνεται το γάλα, το ψωμί, το ρύζι, οι ντομάτες και ορισμένα προϊόντα κρέατος και ψαριού.

Το μέτρο επρόκειτο να ισχύσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Θετικά τα αποτελέσματα του μέτρου

Ο Pορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε κατά την διάρκεια συνάντησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος χθες το βράδυ ότι θα εγκρίνει την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αφού έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

«Το μέτρο συνέβαλε στην μείωση των τιμών. Θέλουμε να συνεχίσουμε τον έλεγχο των τιμών επί των βασικών ειδών διατροφής για την υποστήριξη των πορτογαλικών οικογενειών», είπε.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι τα στοιχεία της μεγαλύτερης πορτογαλικής ένωσης καταναλωτών, της Deco, έδειξαν ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι μειώθηκαν κατά 7,94% ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Μετά την κορύφωσή του στο 10,1% τον Οκτώβριο 2022 - στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις δεκαετίες - μειώθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα εντός του μήνα για την υποστήριξη των οικογενειών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ