Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Μόνο τέσσερις είχαν επικεφαλής γυναίκα το 2022

Μόνο τέσσερις από 62 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο το 2022, ενώ εννιά δεν είχαν καμία γυναίκα στα διοικητικά συμβούλιά τους, σύμφωνα με έρευνα του οίκου DBRS.

Μόνο το 23% των σημαντικών θέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν γυναίκες πέρυσι, ποσοστό ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με την περασμένη διετία.

Αν και υπήρξε μία πίεση για μεγαλύτερη συμμετοχή τους και ορισμένες χώρες καθιέρωσαν ποσοστώσεις στην κατεύθυνση αυτή, η υπεροχή των ανδρών στις θέσεις ευθύνης των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι πολύ μεγάλη. Μόνο 14 από το δείγμα των τραπεζών είχαν ποσοστό γυναικών 30% και μεγαλύτερο στα κορυφαία εκτελεστικά συμβούλιά τους.

Το 38% των θέσεων σε διοικητικά συμβούλια κατείχαν γυναίκες, μία μικρή αύξηση από το 36% πέρυσι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε στόχο πέρυσι να κατέχουν οι γυναίκες τουλάχιστον το 33% των διευθυντικών θέσεων στα διοικητικά συμβούλια έως τον Ιούνιο του 2026, προβλέποντας την επιβολή προστίμων από τις χώρες – μέλη σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

«Ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της καθιέρωσης φυλετικών ποσοστώσεων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών είναι ότι ένα υψηλότερο ποσοστό γυναικών θα προσέλκυε περισσότερο γυναικείο ταλέντο στην εταιρεία και θα αύξανε την παρουσία των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και στο εργατικό δυναμικό», σημείωσαν οι συντάκτες της έρευνας.

Στην Ισπανία, οι τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν γυναίκες στις υψηλότερες θέσεις τους, όπως την Ana Botin που είναι πρόεδρος της Banco Santander SA και τη Maria Dolores Dancausa, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Bankinter. Η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria όρισε τη Luisa Gomez Bravo ως νέα οικονομική διευθύντρια πέρυσι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ