Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Βουτιά στις εισαγωγές ενέργειας της ΕΕ στο β' τρίμηνο του 2023

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Σημαντικά μειωμένες ήταν οι εισαγωγές ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στο β’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές μειώθηκαν 11,3% σε όγκο (τόνους) και 39,4% σε αξία μετά τη μείωση κατά 6,1% και 26,5%, αντίστοιχα, στο α’ τρίμηνο του 2023.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν 17% σε όγκο, χάρη στο σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της κατανάλωσής του. Ειδικότερα, οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν περισσότερο από 50% - στα 2,5 εκατ. τόνους από 5,1 εκατ. τόνους στο β’ τρίμηνο του 2022.

Κάθετη πτώση των εισαγωγών πετρελαίου από Ρωσία

Κατακόρυφη ήταν η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και προϊόντων του από τη Ρωσία, λόγω του εμπάργκο που ισχύει από πέρυσι τον Δεκέμβριο στο πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, το οποίο επεκτάθηκε από τον Φεβρουάριο και στα προϊόντα πετρελαίου.

Οι πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία έκαναν βουτιά στα 1,6 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο τον μήνα από 8,7 εκατ. βαρέλια στο β’ τρίμηνο του 2022, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι εισαγωγές από άλλες χώρες κατά 5,8 εκατ. βαρέλια στα 37,3 εκατ. βαρέλια.

Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές πετρελαιοειδών στην ΕΕ γκρεμίστηκε στο 4% από 21,6% πέρυσι.

Eurostat, εισαγωγές ενέργειας
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ