Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Αγορά εργασίας - Ghosting: Οι εργαζόμενοι εξαφανίζονται και «πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα» τις επιχειρήσεις

Ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο η τάση των εν δυνάμει εργαζομένων μιας επιχείρησης να... εξαφανίζονται! Το λεγόμενο ghosting, δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, καθώς στην ουσία είναι ότι έλεγαν και οι παλαιότεροι όταν ανέφεραν την έκφραση...«Έγινε καπνός» για να τονίσουν την απομάκρυνση - εξαφάνιση κάποιου δίχως καμία προειδοποίηση!

Σχετικό λήμμα περιέχει ακόμη και το έγκυρο Λεξικό Duden, σημείο αναφοράς για τη γερμανική γλώσσα: Ως «ghosting» ορίζεται η «πλήρης και αιφνιδιαστική διακοπή κάθε επαφής, χωρίς εμφανή λόγο». Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν μία νέα γνωριμία προκαλεί προσδοκίες, αλλά το αντικείμενο του πόθου εξαφανίζεται. Έχει βρει κάτι άλλο; Φοβάται να δώσει εξηγήσεις; Κανείς δεν γνωρίζει, άλλωστε πολλές φορές οι ανθρώπινες σχέσεις δεν λειτουργούν με ορθολογικά κριτήρια.

Τι συμβαίνει;

Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι ενώ αρκετοί εργοδότες θεωρούν ότι έχουν βρει τον κατάλληλο υποψήφιο και κλείνουν ραντεβού για interview ή για την πρώτη μέρα στη δουλειά, αλλά ο υποψήφιος δεν εμφανίζεται καν!

Σύμφωνα με έρευνα της εργασιακής πλατφόρμας Indeed για το 2022, το 83% των εργοδοτών έχει έρθει αντιμέτωπο με συμπεριφορές ghosting, ενώ το 56% συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι «το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί τον προηγούμενο χρόνο». Το 25% καταγράφει ένα κρούσμα ghosting «τουλάχιστον μία φορά τον μήνα», ενώ το 8% υποστηρίζει ότι πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο!

Πού οφείλονται όλα αυτά; Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ο Έντσο Βέμπερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο για την Αγορά Εργασίας με έδρα τη Νυρεμβέργη, επισημαίνει ότι «στη σημερινή Γερμανία οι εργαζόμενοι με υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση αποτελούν σπάνιο αγαθό, σχεδόν τόσο σπάνιο όσο και στις εποχές του ‘οικονομικού θαύματος’» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Οι υποψήφιοι δέχονται περισσότερες προτάσεις για δουλειά. Και όταν έχεις πολλές προτάσεις, είσαι στην ευχάριστη θέση να μπορείς να επιλέξεις μία από αυτές».

Ο Γερμανός αναλυτής υποστηρίζει ότι το φαινόμενο θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια για προφανείς δημογραφικούς λόγους, καθώς «οι μπέιμπι μπούμερς βγαίνουν στη σύνταξη και τους διαδέχεται η ‘Γενιά Ζ’.  Εκεί θα αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας». Ήδη σήμερα πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και δημόσιοι οργανισμοί όπως οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, καταφεύγουν σε πρωτοβουλίες speed dating για την προσέλκυση νέων εργαζομένων.

Έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού δεν παρατηρείται μόνο στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι τον Μάρτιο του 2023 ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας έφτασε τα έντεκα εκατομμύρια. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ.

Υπάρχει και ghosting των επιχειρήσεων

Υπάρχει βέβαια και μία άλλη ανάγνωση. Σε πρόσφατη έρευνα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Linkedin, που προωθεί και δικτυώνει επαγγελματικά προφίλ, το 94% των ερωτηθέντων έλεγε ότι «θα εκτιμούσε μία απάντηση όταν στέλνει βιογραφικό» σε μία επιχείρηση, αλλά δυστυχώς μόνο το 41% παίρνει όντως απάντηση, έστω και αρνητική. Όταν οι ίδιες οι επιχειρήσεις δείχνουν σε επίδοξους εργαζόμενους ότι δεν θέλουν κάποια δέσμευση απέναντί τους, δεν πρέπει να εκπλήσσονται όταν εκείνοι υιοθετούν ανάλογες συμπεριφορές.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει, μιλώντας στο περιοδικό Stern, ο Τιμ Βερχόφεν, αναλυτής για την αγορά εργασίας. «Για πολλά χρόνια το ghosting ήταν μία συμπεριφορά των εργοδοτών, η οποία εξόργιζε τους υποψηφίους που δεν έπαιρναν απάντηση όταν έστελναν το βιογραφικό τους», επισημαίνει. «Τώρα οι όροι αντιστρέφονται, γεγονός που εξηγείται από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Πολλοί υποψήφιοι έχουν περισσότερες επιλογές, όπως είχαν παλαιότερα και οι επιχειρήσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ