Νέα
  • ΓΔ: 1415.13 -0.29%
  • Τζίρος: 51,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Ο Πούτιν απέσπασε τη διαχείριση αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης από τη Fraport

Πούτιν: Το Νάγκορο Καραμπάχ είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν
Πηγή: AP

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αφαίρεσε με διάταγμα τη διαχείριση του αεροδρομίου Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης από τους ξένους μετόχους της εταιρείας, μεταξύ των οποίων η γερμανική Fraport και το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.

Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ, οι μέτοχοι, στους οποίους περιλαμβάνεται επίσης κοινοπραξία με το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala Investment, θα διατηρήσουν τις μετοχές τους, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η απόφαση ελήφθη λόγω «απειλής για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας που προκύπτει από την παραβίαση των υποχρεώσεων που έχουν ορισμένα ξένα νομικά πρόσωπα», αναφέρεται στην απόφαση. Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να συστήσει ένα νέο φορέα διαχείρισης του Πούλκοβο.

Η Ρωσία έχει αποσπάσει τον έλεγχο τοπικών δραστηριοτήτων από αρκετές εταιρείες κρατών που θεωρεί μη φιλικά, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έλαβε η Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Ιούλιο ανέλαβε τον έλεγχο ρωσικών εργοστασίων που ανήκουν στην Danone και την Carlsberg, οι οποίες διοικούνται πλέον από συμμάχους του Πούτιν.

Τα μέτρα για Πούλκοβο φαίνονται να είναι διαφορετικά, καθώς αφορούν και σε επενδυτικά ταμεία χωρών που κράτησαν πιο ουδέτερη στάση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η μετοχική σύνθεση του φορέα διαχείρισης του Πούλκοβο

Το διάταγμα προβλέπει τη δυνατότητα να αποκατασταθούν τα δικαιώματα ψήφου των ενδιαφερομένων «κατόπιν αιτήσεώς τους, με την επιφύλαξη της σύναψης εταιρικών συμφωνιών με άλλους συμμετέχοντες στην εταιρεία και με την υποχρέωση συμμόρφωσής τους με τη ρωσική νομοθεσία».

Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και η ρωσική τράπεζα VTB κατείχαν η κάθε μία περίπου το 25% του φορέα διαχείρισης του Pulkovo. Το υπόλοιπο ελεγχόταν από κοινοπραξία επενδυτών που περιλάμβανε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας, το RDIF, τη Mubadala και την Baring Vostok, σύμφωνα με το Interfax.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ