Νέα
  • ΓΔ: 1424.35 +0.14%
  • Τζίρος: 109,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

H No1 συμβουλή του Τσάρλι Μάνγκερ για μια ευτυχισμένη ζωή: «Αποφύγετε την τρέλα»

Πηγή: AP

Ο Τσάρλι Μάνγκερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών την περασμένη εβδομάδα, απέδωσε την επιτυχία και τη μακροζωία του εν μέρει σε μία συμβουλή: «Αποφύγετε την τρέλα με κάθε κόστος».

Ο Μάνγκερ ήταν γνωστός ως το «δεξί χέρι» και φίλος τού επίσης δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ, με τον οποίο συνεργάστηκε για σχεδόν 45 χρόνια. Η συνεργασία αυτή αποδείχθηκε επιτυχημένη και για τους δύο: Η καθαρή αξία του Μάνγκερ εκτιμήθηκε πρόσφατα σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Για τον  93χρονο Μπάφετ η καθαρή αξία εκτιμάται στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Σε μια συνέντευξή του στο CNBC, που επρόκειτο να μεταδοθεί στα 100ά γενέθλιά του τον Ιανουάριο, ο Μάνγκερ ρωτήθηκε ποιο είναι το «κλειδί» της επιτυχίας του: «Δεν ξέρω το μυστικό», απάντησε. 

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι έχει αποφύγει μεγάλες καταστροφές στη ζωή του επειδή ήταν πολύ «προσεκτικός», λέγοντας πάντα όχι στα προφανή ρίσκα, τόσο στην προσωπική του ζωή όσο και στην καριέρα του.

«Η τρέλα είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζετε», είπε ο Μάνγκερ. «Είναι εύκολο να κυλήσεις στην τρέλα. Απλά αποφύγετε το, αποφύγετε το, αποφύγετε το».

Τι ακριβώς ήταν «τρέλα» για τον Μάνγκερ;

«Ο συνεργάτης μου ο Τσάρλι λέει ότι υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι με τους οποίους ένας έξυπνος άνθρωπος μπορεί να χρεοκοπήσει: ποτό, γυναίκες και μόχλευση», είχε πει ο Μπάφετ στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC το 2018.

Με τον όρο μόχλευση, ο Μπάφετ αναφερόταν στη στρατηγική του δανεισμού προκειμένου να επενδύσει σε μετοχές ή να αγοράσει μια άλλη επιχείρηση. Η Berkshire Hathaway - η επενδυτική εταιρεία χαρτοφυλακίου του Μπάφετ, στην οποία ο Μάνγκερ υπηρέτησε επί δεκαετίες ως αντιπρόεδρος - θα «άξιζε εύκολα διπλάσια από ό,τι τώρα» αν είχε ακολουθηθεί αυτή η στρατηγική, αντί να επανεπενδύσουμε τα προηγούμενα κέρδη της, είπε ο Μάγνκερ.

Ωστόσο, θα ήταν επικίνδυνο - και ενώ ο Μάνγκερ και ο Μπάφετ θα μπορούσαν να απορροφήσουν σημαντικές απώλειες χωρίς να... ιδρώσουν, οι μικρότεροι μέτοχοι της Berkshire δεν θα ήταν τόσο τυχεροί, δήλωσε ο Μάνγκερ. Το δίδυμο αποφάσισε σκόπιμα να προστατεύσει τους άλλους, διοικώντας την Berkshire με έναν «πολύ προσεκτικό» τρόπο, προτιμώντας τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις από τα βραχυπρόθεσμα... τυχερά παιχνίδια, πρόσθεσε.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ