Νέα
  • ΓΔ: 1414.28 -0.35%
  • Τζίρος: 56,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τεχνητή νοημοσύνη: Κοντά σε συμφωνία για ρυθμιστικό πλαίσιο του ChatGPT η ΕΕ

Πηγή: AP

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για το πιο εκτεταμένο ρυθμιστικό πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον δυτικό κόσμο, μετά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε χθες βράδυ μεταξύ εκπροσώπων τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και των 27 χωρών – μελών.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε μια σειρά ελέγχων για τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης -  όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google – τα οποία μπορούν να παράγουν περιεχόμενο κατόπιν εντολής, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 27 χωρών μελών κατέληξαν σε συμβιβασμό στη συνάντηση που ξεκίνησε χθες το απόγευμα της και διήρκεσε ώρες, φέρνοντας πιο κοντά μια επίσημη συμφωνία για τη νομοθετική πρωτοβουλία, γνωστή ως AI Act, δήλωσαν οι πηγές.

Οι πολιτικές για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα σηματοδοτούσε ένα κρίσιμο βήμα για την υλοποίηση πολιτικών για την τεχνητή νοημοσύνη που θα δώσει - ελλείψει ουσιαστικής δράσης από το αμερικανικό Κογκρέσο - τον τόνο για τη ρύθμιση των εργαλείων δημιουργικής ΑΙ -  όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google -  στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι υπεύθυνοι για την πολιτική εργάζονται εδώ και μήνες για να οριστικοποιήσουν τη διατύπωση του νομοσχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη και να επιτύχουν την ψήφισή του πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, από τις οποίες θα προκύψει μία νέα Κομισιόν και ένα νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα μπορούσαν να επιβάλουν περισσότερες αλλαγές και να καθυστερήσουν τις προσπάθειες.

Οι εκτεταμένες, μέχρι αργά χθες τη νύχτα συζητήσεις υπογραμμίζουν πόσο δύσκολη είναι η συζήτηση για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, διχάζοντας τόσο τους παγκόσμιους ηγέτες όσο και τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών, καθώς η δημοτικότητα των δημιουργικών εργαλείων συνεχίζει να αυξάνεται εκρηκτικά.

Η ΕΕ, όπως και άλλες κυβερνήσεις - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου - έχει αγωνιστεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατεύσει τις δικές της νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η γαλλική Mistral AI και η γερμανική Aleph Alpha, με πιθανούς κοινωνικούς κινδύνους.

Αυτό έχει αποδειχθεί βασικό σημείο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις, με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, να αντιτίθενται σε κανόνες που, όπως είπαν, θα έθεταν άσκοπα σε μειονεκτική θέση τις τοπικές εταιρείες.

Οι αξιωματούχοι ήταν όλο και πιο σίγουροι ότι θα επιτευχθεί μία κατ’ αρχή συμφωνία σήμερα, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες της θα πρέπει να καθοριστούν σε μια σειρά από επόμενες συναντήσεις.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ είχαν προτείνει ένα σχέδιο που θα απαιτούσε από τους προγραμματιστές του τύπου των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι στηρίζουν εργαλεία όπως το ChatGP,  να διατηρούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εκπαίδευσης των μοντέλων τους, να συνοψίζουν το υλικό που χρησιμοποιείται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να επισημαίνουν το περιεχόμενο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη.

Για τα συστήματα που ενέχουν συστημικούς κινδύνους θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Κομισιόν μέσω ενός κώδικα δεοντολογίας του κλάδου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ