Νέα
 • ΓΔ: 1461.65 +0.95%
 • Τζίρος: 87,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για πτήση KAAN: Από τις πιο περήφανες ημέρες - Έρχονται και νέα επιτεύγματα

«Η Τουρκία άφησε πίσω της άλλο ένα κρίσιμο κατώφλι στο δρόμο της προς την παραγωγή δικών της μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική ομιλία στο Αφιόνκαραχισάρ, χαιρετίζοντας την πρώτη επιτυχή δοκιμαστική πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ σήμερα το πρωί.

«Σήμερα ζήσαμε μια από τις περήφανες ημέρες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση», ανέφερε, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές στην αντιπολίτευση που δεν πίστεψε ότι θα πραγματωθεί το έργο.

«Το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μας συναντήθηκε με τους ουρανούς παρά την δυσπεψία εκείνων που είπαν ότι "μοιάζει με καλοριφέρ" και των συνεργατών τους, που προσπάθησαν να υπονομεύσουν το σχέδιο KAAN».

«Έρχονται κι άλλα… Περιμένετε και θα δείτε!»

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε και νέα ‘εναέρια’ επιτεύγματα. «Το βλέπετε, σωστά; Αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή, βλέπετε το ΚΑΑΝ, έτσι δεν είναι; Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα που θα έρθουν. Κατασκευάσαμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Εμείς δεν φτιάξαμε τον Ακιντζί; Περιμένετε να δείτε τι θα ακολουθήσει. Αυτό το Κόκκινο Μήλο φέρει την ίδια βόμβα με το F-16. Πρώτα ο Αλλάχ θα φτιάξουμε ακόμη περισσότερα.

Το Kaan που βλέπετε εδώ είναι ακριβώς όπως το F-16. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ταχεία ολοκλήρωση και των άλλων δοκιμών του ΚΑΑΝ μας, το οποίο εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Κατά την προσεχή περίοδο, θα συνεχίσουμε να δίνουμε νέα καλά νέα στο έθνος μας στην αμυντική βιομηχανία», είπε.

«Θέλω να σας ακούσουν μέχρι το Αιγαίο»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε και προεκλογικά μηνύματα σήμερα, αντλώντας παραδείγματα από την ιστορία του Μικρασιατικού πολέμου.

«Το Αφιόν, που χθες έγραψε έπος με την υπεράσπιση της πατρίδας στον εθνικό αγώνα, σήμερα υπογράφει ένα νέο έπος προστατεύοντας την εθνική βούληση”, είπε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται.

«Ξεπεράσαμε μαζί σας τα εμπόδια που τέθηκαν μπροστά μας. Προστατεύσαμε μαζί τη δημοκρατία μας από την κηδεμονία. Χαλάσαμε τα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών μαζί σας. Συντρίψαμε τα κεφάλια των τρομοκρατικών οργανώσεων μαζί σας», είπε.

«Τώρα θέλω να φωνάξετε τόσο δυνατά από εδώ, ώστε να μη μείνει κανείς που δεν σας άκουσε από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι; Είμαστε έτοιμοι; Αφιόν, είμαστε έτοιμοι για τον Τουρκικό Αιώνα στις 31 Μαρτίου;», ρώτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσηκώνοντας το πλήθος.

Πέταξε το νέο τουρκικό μαχητικό

Το μαχητικό αεροσκάφος KAAN, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό μαχητικό αεροσκάφος (MMU)», απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μουρτέντ, κοντά στην Άγκυρα και κατά τη διάρκεια της πτήσης συνοδευόταν από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon.

Στην πρώτη πτήση του KAAN, στη θέση του πιλότου κάθισε Μπαρμπαρός Ντεμιρμπάς.  Το τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος KAAN έγινε δεκτό με χειροκροτήματα μετά την πρώτη του πτήση.

Υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη

Το KAAN θα είναι σε θέση να συνεργάζεται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εναέρια σκάφη προειδοποίησης και να εκτελεί αερομαχίες αέρος-αέρος με όπλα νέας γενιάς και πλήγματα ακριβείας σε υπερηχητική ταχύτητα. Θα παρέχει επίσης αυξημένη μαχητική ισχύ με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης και νευρωνικών δικτύων.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σε δήλωσή του χαιρέτισε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του ΚΑΑΝ, λέγοντας: «Θα ήθελα να συγχαρώ την επιτυχημένη πρώτη πτήση του εθνικού μας μαχητικού αεροσκάφους KAAN και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την ιστορική επιτυχία. Συγχαρητήρια στην ομάδα της TUSAS.  Είθε να είναι ευοίωνο και καλοτάξιδο...»

Ο πρόεδρος της Baykar, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, δήλωσε αντίστοιχα: «Από τις ρίζες στους ουρανούς... Το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση. Συγχαίρω ειλικρινά όλη την ομάδα της TAI που συνέβαλε σε αυτή την ιστορική πτήση. Εύχομαι τα καλύτερα για την πατρίδα και το έθνος μας».

Πότε θα πετάξει το ολοκληρωμένο KAAN;

Η ημερομηνία που ξεκίνησε την κατασκευή του το ΚΑΑΝ είναι το 2018.

Το KAAN βγήκε πρώτη φορά από το υπόστεγο το 2023. Μέχρι το 2026, επιδιώκεται η παραγωγή τριών πρωτοτύπων. Οι δραστηριότητες συναρμολόγησης του δεύτερου και του τρίτου πρωτοτύπου συνεχίζονται επί του παρόντος στις εγκαταστάσεις της TAI.

Η διαμόρφωση Block-10, η οποία θα παραδοθεί στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, προβλέπεται να αναπτυχθεί μέχρι το 2029. Τα 10 μαχητικά αεροσκάφη KAAN Block-1 που θα παραχθούν στο πλαίσιο της Φάσης-2 θα παραδοθούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία μεταξύ 2030 και 2033. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή που ανακοινώθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναθεωρήθηκε από την TAI ως 2028.

Στο πλαίσιο της Φάσης-3, μεταξύ 2034-2040, θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες ανάπτυξης και σειριακής παραγωγής άλλων μπλοκ KAAN. Η ημερομηνία αυτή αναθεωρήθηκε ως 2030 από την TAI.

Τι σημαίνει KAAN;

Το Kaan είναι ανδρικό όνομα, που σημαίνει «ηγεμόνας» ή «βασιλιάς των βασιλιάδων».

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Το KAAN έχει άνοιγμα φτερών 14 μέτρα, ύψος 6 μέτρα και μήκος 21 μέτρα. Το πιλοτήριό του είναι μονοθέσιο. Το KAAN, το οποίο μπορεί να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 55 χιλιάδων ποδιών, θα μπορεί να πετάξει 1,8 φορές ταχύτερα από τον ήχο στα 40 χιλιάδες πόδια. Οι δύο κινητήρες του, η υψηλή ευελιξία, η χαμηλή ορατότητα στα ραντάρ, η δυνατότητα μεταφοράς όπλων εντός της ατράκτου και η ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου είναι μεταξύ των χαρακτηριστικών του KAAN.

Τεχνικές προδιαγραφές

 • Πλήρωμα: 1
 • Μήκος: 21 μέτρα (69 πόδια)
 • Ύψος: 6 μέτρα (20 πόδια)
 • Εύρος πτέρυγας: 14 μέτρα (46 πόδια)
 • Πηγή ενέργειας: F110-GE-129 της General Electric.
 • Ωστική ισχύς χωρίς μετακαυστήρα: (76 kN): 2 ? 17.155 λίβρες-δύναμη (76 kN)
 • Δύναμη ώσης με μετακαυστήρα: (131 kN): 2 ? 29.400 λίβρες-δύναμη (131 kN)

Επιδόσεις

 • Τελική ταχύτητα: (2.210 km/h; 1.190 kn)
 • Ανώτατο όριο ύψους: 55.000 πόδια (17.000 m)
 • Όριο G: +9g / -3,5g

Αεροναυπηγικά εξαρτήματα

 • Το εγχώριο ολοκληρωμένο σύστημα RF ραντάρ AESA της ASELSAN (BURFIS)
 • SAR (Σύστημα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος)
 • Αισθητήρας IRST (υπέρυθρη αναζήτηση και παρακολούθηση)
 • EOTS (Ηλεκτρο-οπτικό σύστημα στόχευσης)
 • Σύστημα όρασης στο κράνος

Σημαντική προσφορά από τη Ρωσία για το ΚΑΑΝ

Στο μεταξύ, ένα μήνυμα συνεργασίας έφτασε αμέσως από τη Ρωσία σχετικά με το KAAN. Ο Andrey Buravov, γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι προτίθενται να συνεργαστούν σε στρατιωτικό και τεχνικό επίπεδο με την Τουρκία για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού, αποκαλύπτοντας ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των επίσημων φορέων και των εταιρειών για αυτό το θέμα.

«Πιστεύω ότι έχει όλες τις δυνατότητες να ανταγωνιστεί τα F-35 και F-22», δήλωσε ο Bodnar για το αεροσκάφος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ