Νέα
  • ΓΔ: 1440.8 -0.55%
  • Τζίρος: 91,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Apple: Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ της επέβαλε η Κομισιόν μετά από καταγγελία της Spotify

Apple
Πηγή: APImages

Πρόστιμο – μαμούθ 1,8 δις. δολαρίων στην Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής σε χρήστες iPhone και iPad ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έβαζε περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών που εμπόδιζαν να χρησιμοποιούνται φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής εκτός της εφαρμογής.

«Επί μια δεκαετία, η Apple καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής μέσω του App Store.

Το έκανε αυτό περιορίζοντας τους προγραμματιστές από το να ενημερώνουν τους καταναλωτές για εναλλακτικές, φθηνότερες υπηρεσίες μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός του οικοσυστήματος της Apple.

Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, γι' αυτό και σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Ορισμένοι καταναλωτές ενδέχεται να πλήρωσαν περισσότερα - επειδή δεν το γνώριζαν. Άλλοι μπορεί να μην ήταν σε θέση να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Θεωρούμε ότι πρόκειται για αθέμιτους όρους συναλλαγών», πρόσθεσε. 

Η Apple πρέπει τώρα να καταργήσει αυτούς τους όρους και επιπλέον πρέπει να επιτρέψει στους προγραμματιστές να επικοινωνούν με τους χρήστες τους.

Η Apple θα ασκήσει έφεση

Η Apple ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της Κομισιόν. 

«Εχουμε βοηθήσει στην ευημερία των αγορών, προωθώντας τον ανταγωνισμό και την καινοτομία σε κάθε στροφή - και το App Store είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας.

Έτσι, ενώ σεβόμαστε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα γεγονότα απλά δεν υποστηρίζουν αυτή την απόφαση. Και ως εκ τούτου, η Apple θα ασκήσει έφεση», ανέφερε η εταιρεία.

Τι έκανε η Spotify

Η Κομισιόν άρχισε να εξετάζει ισχυρισμούς κατά της Apple, για παρεμπόδιση άλλων μουσικών υπηρεσιών στις συσκευές της, αφού η σουηδική εταιρεία ροής μουσικής Spotify υπέβαλε επίσημη καταγγελία το 2019.

Η Spotify ισχυρίστηκε ότι η Apple περιόρισε τις επιλογές και τον ανταγωνισμό στο κατάστημα εφαρμογών της, χρεώνοντας ένα τέλος 30% σε όλες τις αγορές και εμποδίζοντας άλλους να ενημερώνουν τους πελάτες ότι μπορούν να αποφύγουν τις επιπλέον χρεώσεις με την εγγραφή τους στον ιστότοπο της Spotify.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Apple, η Spotify έχει εξελίξει την εταιρεία της στη μεγαλύτερη επιχείρηση ψηφιακής μουσικής στον κόσμο.

«Παρά την επιτυχία αυτή και τον ρόλο του App Store που την κατέστησε δυνατή, η Spotify δεν πληρώνει τίποτα στην Apple. Αυτό συμβαίνει επειδή η Spotify - όπως και πολλοί προγραμματιστές στο App Store - έκανε μια επιλογή. Αντί να πωλούν συνδρομές στην εφαρμογή τους, τις πωλούν στον ιστότοπό τους. Και η Apple δεν εισπράττει προμήθεια για αυτές τις αγορές», αναφέρεται.

Πρόστιμo και από τη Γαλλία

Στην Apple έχει επιβληθεί επίσης πρόστιμο ύψους 1,1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για συμπεριφορά της κατά του ανταγωνισμού το 2020, το οποίο μειώθηκε σε 372 εκατ. ευρώ μετά την άσκηση έφεσης.

Το πρόστιμο της Κομισιόν επιβλήθηκα, ενώ εταιρείες όπως η Apple, η Amazon και η Google πρέπει να συμμορφωθούν με τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές έως τις 7 Μαρτίου. Οι κανόνες αυτοί απαιτούν από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τους με τους ανταγωνιστές τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ