Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Συνολικά 4,5 εκατ. παιδιά στη χώρα δεν πηγαίνουν σχολείο

Στην Υεμένη δύο στα πέντε παιδιά, συνολικά 4,5 εκατομμύρια, δεν πάνε σχολείο, παρά τη σχετική ηρεμία που επικρατεί στη χώρα η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση Save the Children.

Η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2014, εξαιτίας του οποίου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχει προκληθεί μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η βία στην Υεμένη έχει περιοριστεί μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022, αλλά η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη για τους περίπου 33 εκατ. κατοίκους της.

«Δύο παιδιά στα πέντε, δηλαδή 4,5 εκατ. παιδιά, δεν πάνε σχολείο», ενώ «το ένα τρίτο των οικογενειών που ρωτήθηκαν έχουν τουλάχιστον ένα παιδί που έχει εγκαταλείψει το σχολείο τα δύο τελευταία χρόνια, παρά την εκεχειρία», επεσήμανε η έκθεση.

Η ανασφάλεια και η οικονομική κρίση έχουν βυθίσει τα δύο τρίτα των κατοίκων της Υεμένης κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 4,5 εκατ. ανθρώπων, δηλαδή του 14% του πληθυσμού, τονίζει η Save the Children.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι τα εκτοπισμένα παιδιά είναι «δύο φορές πιο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα».

«Οι επιπτώσεις της κρίσης εκπαίδευσης στα παιδιά της Υεμένης και το μέλλον τους είναι βαθιές», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. «Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί γεγονός που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας», προσθέτει.

Το 14% των οικογενειών που ρωτήθηκαν εξήγησαν ότι τα παιδιά τους εγκατέλειψαν το σχολείο λόγω της συνέχισης της βίας. Ωστόσο οι περισσότερες επικαλούνται οικονομικούς λόγους: περισσότερες από το 44% υπογράμμισαν ότι υπάρχει ανάγκη τα παιδιά να στηρίξουν οικονομικά την οικογένειά τους, ενώ το 20% δήλωσε ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρα και τα βιβλία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ