Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος

Το κλίμα μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων βελτιώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου Ifo, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αν και η όποια ανάκαμψη δεν αναμένεται να είναι ισχυρή.

Το Ifo ανέφερε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στiw 89,4 μονάδες έναντι 88,8 που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Για τον Μάρτιο, η μέτρηση αναθεωρήθηκε ελαφρά στις 87,9 μονάδες. 

«Η τρίτη αύξηση στη σειρά και η δεύτερη συνεχόμενη ισχυρή αύξηση. Αυτό μοιάζει με αντιστροφή της τάσης», δήλωσε  οικονομολόγος της LBBW. «Πρέπει να παραμένουμε επιφυλακτικοί σε δύσκολους καιρούς, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν τώρα κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι είδαμε τον πάτο της οικονομίας τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Φαίνεται ως αλλαγή τάσης

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο προκαταρκτικός  δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB έδειξε μία αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με αιχμή τον τομέα των υπηρεσιών, με την ένδειξη του Απριλίου να αυξάνεται πολύ πάνω από τις προβλέψεις και να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Η άνοδος του δείκτη Ifo τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με το άλμα του σύνθετου δείκτη PMI τον ίδιο μήνα, υποδηλώνει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να έχει ξεπεράσει τα χειρότερα, δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη. Όμως, σε αντίθεση με τον PMI, ο δείκτης Ifo παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, πρόσθεσε. 

Η έρευνα του Ifo έδειξε ότι ο γενικός δείκτης κλίματος ενισχύθηκε από τις εταιρείες που ανέφεραν ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένες από την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση, ενώ οι μελλοντικές προσδοκίες επίσης βελτιώθηκαν σημαντικά.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,3% φέτος

Και οι δύο αυτοί δείκτες ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με τις προσδοκίες να αυξάνονται στις 89,9 μονάδες έναντι του προβλεπόμενου 88,7 και την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης να ανεβαίνει στις 88,9 μονάδες ελαφρώς πάνω από το αναμενόμενο 88,7.

«Η οικονομία σταθεροποιείται, ιδίως χάρη στις υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.

Η γερμανική κυβέρνηση θα αναθαεωρήσει ανοδικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 0,3%, από 0,2%, δήλωσε πηγή στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η Γερμανία αναμένεται σε γενικές γραμμές να εισέλθει σε άλλη μια τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ