Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Πράσινο φως από την ΕΕ για την πρώτη ρυθμιστική νομοθεσία

τεχνητή νοημοσύνη
Πηγή: Eurokinissi

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στην πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία παγκοσμίως για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), εν μέσω της ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας να τεθούν περιορισμοί στη νέα τεχνολογία.

Το Συμβούλιο της ΕΕ δήλωσε ότι υπήρξε η τελική έγκριση του νόμου για την ΑΙ. «Η έγκριση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ματιέ Μισέλ, υφυπουργός ψηφιοποίησης του Βελγίου.

«Με τον νόμο, η Ευρώπη υπογραμμίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά την ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι αυτή η ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία μπορεί να ευδοκιμήσει και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή καινοτομία", πρόσθεσε ο Μισέλ. 

Προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο

Ο νόμος εφαρμόζει μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι διάφορες εφαρμογές της τεχνολογίας αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ανάλογα με τις απειλές που θέτουν στην κοινωνία.

Ο νόμος απαγορεύει τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται απαράδεκτες όσον αφορά το επίπεδο κινδύνου τους. Μεταξύ των απαράδεκτων εφαρμογών ΑΙ περιλαμβάνονται τα λεγόμενα συστήματα "κοινωνικής βαθμολόγησης" που κατατάσσουν τους πολίτες με βάση την ομαδοποίηση και την ανάλυση των δεδομένων τους, την προγνωστική αστυνόμευση και τη συναισθηματική αναγνώριση στο χώρο εργασίας και στα σχολεία.

Τα συστήματα AI υψηλού κινδύνου αφορούν και τα αυτόνομα οχήματα ή ιατρικές συσκευές, τα οποία αξιολογούνται με βάση τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Αφορούν επίσης εφαρμογές της ΑΙ στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση, όπου υπάρχει κίνδυνος μεροληψίας ενσωματωμένης στους αλγορίθμους  της

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ