Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Γενεύη: Επιστρέφει η ουκρανική αντιπροσωπεία – Ο Ζελένσκι μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την ειρήνη

zelenski

Η επίσημη αντιπροσωπεία της Ουκρανίας, η οποία βρισκόταν στη Γενεύη για συνομιλίες σε σχέση με το ειρηνευτικό σχέδιο, επιστρέφει στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν σύντομα.

«...Αναμένω μια πλήρη έκθεση το απόγευμα, σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών στη Γενεύη και τα βασικά σημεία που έθεσαν οι εταίροι μας», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Με βάση αυτές τις αναφορές, θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με την Ευρώπη και άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο».

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Ουκρανίας έχουν καταρτίσει ένα «βελτιωμένο ειρηνευτικό πλαίσιο» και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου τις επόμενες ημέρες.

«Όχι» Πούτιν στην ευρωπαϊκή αντιπρόταση

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων για την Ουκρανία δεν είναι εποικοδομητική και πως απλώς «δεν είναι λειτουργική» για τη Μόσχα.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο με μια πρώτη ματιά… είναι απολύτως αντιπαραγωγικό και δεν λειτουργεί για εμάς», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές προτάσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για την επίλυση της σύγκρουσης, αλλά προειδοποίησε ότι αν το Κίεβο απορρίψει το σχέδιο, τότε, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας»

Για πρόοδο στις συζητήσεις της Γενεύης σχετικά με τις ειρηνευτικές προσπάθειες για την Ουκρανία μίλησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών στη Λουάντα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι δημιουργήθηκε μια «σταθερή βάση για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις αφορούν «την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας τώρα και στο μέλλον». «Σήμερα επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας τρία βασικά στοιχεία:

  • το έδαφος και η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνονται σεβαστά
  • μόνο η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις
  • η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα επιλέξει το μέλλον της».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας»

«Πολύ δουλειά» απομένει με τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολα Πίνιο, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο.

Η Π. Πίνιο, ανέφερε ότι στις συνομιλίες στη Γενεύη σημειώθηκε «εποικοδομητική πρόοδος» για την ειρήνη στην Ουκρανία, όμως πρόσθεσε ότι χρειάζεται ακόμα «πολύ δουλειά». Ανέφερε, επίσης, ότι από την πλευρά της ΕΕ δεν υπάρχει καμία προθεσμία. «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά να δημιουργήσουμε τη βάση που θα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής έχει πει ποιά είναι τα τρία βασικά σημεία μιας δίκαιης και με διάρκεια ειρήνης, σημειώνοντας ότι αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα σημαντικά στοιχεία που θα παίξουν ρόλο στις συνομιλίες για μία συμφωνία.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται «με επείγοντα χαρακτήρα» πάνω σε ένα δάνειο πολεμικών αποζημιώσεων για την Ουκρανία, μέσω των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Η ίδια, υπενθύμισε ότι κατά την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «ο επιτιθέμενος είναι αυτός ο οποίος πρέπει να πληρώσει για την καταστροφή που έχει προκαλέσει».

Τραμπ: «Κάτι καλό μπορεί να συμβαίνει» 

«Κάτι καλό μπορεί να συμβαίνει», όσον αφορά στην ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανέφερε νωρίτερα σήμερα (24/11) ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε νέα ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος εντείνει το κλίμα αισιοδοξίας που έχει η Ουάσινγκτον γράφοντας ότι «είναι πραγματικά δυνατόν να σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;;; Δεν θα το πιστεύετε μέχρι να το δείτε, αλλά κάτι καλό μπορεί να συμβαίνει. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!».

Ο Τραμπ έρχεται με την ανάρτησή του να στηρίξει το αίσθημα αισιοδοξίας που εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα και ο Μάρκο Ρούμπιο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε μετά τις χθεσινές συνομιλίες ότι νιώθει «πολύ αισιόδοξος για την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας πολύ γρήγορα».

«Μεγάλη η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, είπε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ευρώπης, επί του σχεδίου Τραμπ, έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία, όπως ενημέρωσε ο Παντελής Βαλασόπουλος μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον κ. Βάντεφουλ «όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στο ΝΑΤΟ, έχουν αφαιρεθεί από το σχέδιο και αυτό συνιστά μεγάλη πρόοδο και καθοριστική επιτυχία. «Ήταν σαφές από την αρχή ότι όποια συμφωνία δεν μπορεί να παρακάμπτει τους Ευρωπαϊους και τους Ουκρανούς».

Επικοινωνία Μερτς-Τραμπ για τη διορία

Επικαλούμενος ρεπορτάζ της Bild, ο Παντελής Βαλασόπουλος είπε ότι ο καγκελάριος Μερτς επικοινώνησε με τον Τραμπ και τον ρώτησε αν ισχύει η διορία που έχει δοθεί μέχρι την Πέμπτη και η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν ισχύει «αλλά ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Ο Μερτς μάλιστα φέρεται να επικοινώνησε και με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιάνγκ, ζητώντας του να ασκήσει πιέσεις προς τη Ρωσία για να κάνει και από την πλευρά της βήματα ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Παραγωγικές συνομιλίες»

Οι συνομιλίες στη Γενεύη, που επισήμως ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ, διεξήχθησαν με βάση σχέδιο 28 σημείων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να λάβει τέλος η ένοπλη σύρραξη των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων χρόνων, με έναυσμα τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Οι συνομιλίες ήταν πολύ παραγωγικές, επικεντρωμένες και με σεβασμό, υπογραμμίζοντας την κοινή δέσμευση για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», αναφέρει το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία και χαρακτηρίζεται «κοινή» δήλωση με την ουκρανική αντιπροσωπεία στη Γενεύη.

Τα μέρη «επαναβεβαιώνουν ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας», συνεχίζει το κείμενο, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο «συνέταξαν νέα εκδοχή» του «πλαισίου συμφωνίας ειρήνης», «επικαιροποιημένη» και «επεξεργασμένη».

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ, δεξί χέρι του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε επίσης λόγο στη Γενεύη για «πολύ καλή πρόοδο» στις συνομιλίες, ενώ ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος είπε πως η νέα εκδοχή πλέον αντανακλά «την πλειονότητα των προτεραιοτήτων-κλειδιών» του Κιέβου.

Ο Τραμπ είχε δώσει προθεσμία ως την 27η Νοεμβρίου στον Ζελένσκι για να απαντήσει, προτού πει προχθές Σάββατο ότι το σχέδιο δεν ήταν η «τελευταία προσφορά» του.

Η αρχική εκδοχή του εγγράφου συνάντησε αντίσταση στο Κίεβο και από πλευράς ευρωπαίων συμμάχων του, που πήγαν χθες στη Γενεύη για να αποτρέψουν εξαναγκασμό της Ουκρανίας να συνθηκολογήσει, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο της ΕΕ 

Το δικό τους σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία, ως αντιπρόταση στο σχέδιο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, έχουν καταρτίσει οι ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να μην βγει φανερά ευνοημένη η Ρωσία, όπως τονίζουν ότι θα συμβεί σε περίπτωση που περάσει η πρόταση Τραμπ. Το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, περιλαμβάνει πρόβλεψη για πιθανή επιστροφή της Ρωσίας στην ομάδα των G8, καθώς και ανώτατο όριο στον αριθμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε στην στην έκτακτη συνάντηση της Γενεύης. Όπως δήλωσε χθες ο Μάρκο Ρούμπιο, αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ήδη κάνουν αλλαγές στο σχέδιο που έχουν προτείνει αν και το τελικό κείμενο θα χρειαστεί την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ και προφανώς της Ρωσίας. Εμφανίστηκε πάντως πολύ αισιόδοξος με την πρόοδο που έχει συντελεστεί και ενδεικτικό είναι ότι χαρακτήρισε τις χθεσινές συνομιλίες ως την πιο σημαντική ημέρα, μέχρι την επόμενη, για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.

Πηγή: Έθνος

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ